BEOGRAD – Korisnicima beogradskih klubova za starije tokom leta će na raspolaganju biti 13 besplatnih programa, najavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Podsetila je da u Beogradu trenutno postoje 32 kluba za najstarije sugrađane i da je juče u Mirijevu otvoren 13. po redu za proteklih sedam godina.

“Vrlo je važno da smo se vratili radu klubova za najstarije jer su oni u proteklih 15 meseci bili zatvoreni zbog pandemije. Njihovo ponovno otvaranje u velikoj meri zasluga samih starijih sugrađana u Beogradu kojih je u dobi od 65 plus vakcinisano više od 80 odsto. To je 250.000 ljudi koji su nam bili prioritetna grupa”, rekla je Stanisavljević.

Dodala je da je tokom leta za njih osmišljeno 13 besplatnih programa u klubovima za starije, od kurseva ručnih radova do upravljanja društvenim mrežama.

“Ponovo krećemo i sa izletima po Srbiji za najstarije sugrađane, a da bi se ta prilika iskoristila, potrebno je da kontaktiraju sa svojom opštinom”, rekla je Stanisavljević gostujući na Pinku, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Kako se dodaje, u planu aktivnosti klubovi za aktivno starenje Gerontološkog centra Beograd svojim korisnicima u narednom periodu nude besplatne kurseve i radionice iz različitih oblasti.

Programe sprovode i realizuju radni terapeuti dnevnih centara i klubova, a tokom jula članovima je, između ostalog, na raspolaganju kurs računara u okviru koga će se upoznati sa osnovama rada na računaru.

Maksimalan broj polaznika po grupi je pet, a lokacije su klubovi “Stari grad 2” (ponedeljak i petak od 9 do 10:30 i od 11 do 12:30 sati) i “Drinka Chuković” (utorak od 9 do 10:30 sati).

U okviru kursa upotrebe android telefona i upravljanje mobilnim aplikacijama polaznici će se upoznati sa upotrebom i radom na android telefonima, savladavati osnovne aplikacije za korišćenje, kao i društvene mreže.

Maksimalan broj polaznika po grupi je sedam, a lokacije su klubovi “Drinka Chuković” (utorak od 11 do 12:30 i petak (od 23. jula) od 11 do 12:30 sati), “Mihajlo Stupar 1” (sreda od 9:30 do 11 sati) i “Stari grad 2” (četvrtak od 9 do 10:30 i od 11 do 12:30 sati).

Najstarijim sugrađanima je na raspolaganju i kurs fotografije, za čije je pohađanje uslov da polaznik ima svoj mobilni telefon ili fotoaparat.

Maksimalan broj polaznika po grupi je sedam, a lokacije su klub “Stari grad 2” (od 20. jula), utorkom od 9 do 12 sati.

Tu su i kreativne radionice za seniore u okviru kojih će se u dogovoru sa korisnicima, u zavisnosti od njihovih interesovanja i potreba, obrađivati više tehnika – transfer, izrada cvetova od papira, pletenje korpica od novina…

Maksimalan broj polaznika po grupi je 10, a lokacije su klubovi “Dragiša Chirić” (ponedeljak od 9 do 11:30 sati) i “Stari grad 2” (utorak od 9 do 11:30 sati)

Na kursu dekupaža polaznici će imati mogućnost da nauče hobi tehniku dekupaža, mešanje boja i upoznaju se sa materijalima za rad, a obrađuju se drvo, staklo, keramika.

Maksimalan broj polaznika po grupi je 10, a lokacije su klubovi “Stari grad 2” (utorak od 9 do 11:30 sati) i “Anđelka Trnavac” (petak od 11 do 12:30 sati).

Kurs transfer tehnike polaznicima pruža osnovna znanja i veštine kako da transferuju tekst ili sliku na željenu površinu, maksimalan broj polaznika po grupi je sedam, a lokacija je klub “Dragiša Chirić”, ponedeljkom od 9 do 11:30 sati.

Na kursu šivenja maksimalan broj polaznika po grupi je pet, a lokacija je klub “Vračar”, sredom od 9 do 11 i od 11 do 13 sati.

U okviru radionice pačvork polaznici će se upoznati sa posebnom tehnikom šivenja, spajanja različitih komada tkanine po određenom šablonu, kojom nastaju prekrivači, jastučnice, torbe.

Maksimalan broj polaznika po grupi je pet, a lokacija je klub “Vračar”, četvrtkom od 9 do 11 i od 11 do 13 sati.

U okviru radionice keramike polaznici će se upoznati sa vrstama i osobinama gline i alatima za obradu kroz tri osnovne tehnike rada sa glinom.

Maksimalan broj polaznika po grupi je sedam, a lokacija je klub “Mileva Marić Ajnštajn”, četvrtkom (od 16. jula) od 9 do 11 sati.

Radionica mozaika polaznicima pruža osnovna znanja o dekorisanju površina (zid, pod, stolovi, saksije…) slaganjem raznobojnih kockica različitih materijala (pločice, staklo, kamenčići…).

Maksimalan broj polaznika po grupi je sedam, a lokacija je klub “Anđelka Trnavac”, petkom od 9 do 10:30 sati.

Radionica murala je namenjena članovima kluba “Drinka Chuković”, a cilj radionice je da se oslika zid u klubu na Zvezdari.

Maksimalan broj polaznika po grupi je sedam, a lokacija je klub “Drinka Chuković”, petkom od 9 do 11 sati.

U saopštenju se navodi i snimanje muzičkog video-spota pevačke grupe “Zabranjeno starenje”.

Zbog nemogućnosti održavanja proba, članovi hora će se pojedinačno snimati telefonom i video-materijal prosleđivati radnom terapeutu, nakon čega će video biti editovan i spojen u jednu celinu. Hor broji oko 30 članova i ima svoje tri autorske pesme, a na sastancima, koji se po potrebi održavaju klubu “Stari grad 2” korisnicima se daju jasne smernice za snimanje.

Među programima je i snimanje video-tutorijala za Jutjub kanal “Gerontološki centar Beograd” u kojima članovi dnevnih centara i klubova prezentuju neku od svojih veština (vez, heklanje, šivenje).

Maksimalan broj učesnika po grupi je sedam, a lokacija je klub “Dragiša Chirić”, sredom od 9 do 11 sati (6. i 13. jul).

Pored navedenih kurseva, u dnevnim centrima i klubovima iz oblasti radne terapije se odvijaju uobičajene, redovne aktivnosti, navodi se u saopštenju i dodaje da se sve aktivnosti sprovode uz poštovanje propisanih mera zaštite (nošenje maski i držanje odgovarajuće distance).

indeksonline.rs/Tanjug