Naslovna REGION Bosna i Hercegovina BHT1: Mogući incidenti tokom komemoracije u Srebrenici

BHT1: Mogući incidenti tokom komemoracije u Srebrenici

Bosnians carry the coffin of one of nine massacre victims in Potocari, near Srebrenica, Bosnia, Saturday, July 11, 2020. Mourners converged on the eastern Bosnian town of Srebrenica for the 25th anniversary of the country's worst carnage during the 1992-95 war and the only crime in Europe since World War II that has been declared a genocide. (AP Photo/Kemal Softic)

SARAJEVO – Bezbednosne agencije u BiH primile su dojave o mogućim incidentima tokom obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici 11. jula.

Prema informacijama do kojih je došao BHT1, bezbednosne agencije primile su dokument o planu moguceg incidenta, prenosi Klix.ba.

U razmeni informacija, bezbednosne agencije proveravaju i procenjuju načine delovanja, ističući da pružaju maksimalne napore da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema.

Štab akcije “Srebrenica 2021” MUP-a RS informisao je bezbednosne agencije u BiH o mogućem izazivanju incidenata tokom ovogodišnjeg obeležavanja zločina u Srebrenici.

Iz izvora jedne od bezbednosnih agencija za BHRT je potvrđeno da je u informaciji, između ostalog, navedeno u kojim gradovima se pripremaju određene grupe koje bi mogle izazvati nered.

“Policijski službenik je došao do saznanja da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebalo da iscenijau incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi, zbog presude Ratku Mladiću i rušenja Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju, da bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika”, rečeno je za BHRT iz jedne od agencija.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS nisu komentarisali informaciju o mogućim neredima u Srebrenici.

Iako iz policijskih agencija ne žele previše da govore o razlozima podizanja mera bezbednosti u Srebrenici na do sada najviši nivo, poverljiv izvor iz jedne bezbednosne agencije za BHT1 je potvrdio da su bezbednosne mere, osim mogućeg incidenta, na viši nivo podignute i zbog dolaska delegacije Crne Gore koja je nedavno usvojila Rezoluciju o Srebrenici, dodaje Klix.ba.

indeksonline.rs

Exit mobile version