BANJALUKA – Britanska državna podsekretarka u Ministarstvu za spoljne poslove, Vendi Morton, izjavila je danas da se u Srebrenici desio genocid i da negiranje genocida ugrožava mir i produbljava patnju žrtava.

“To se mora sprečiti”, izjavila je Morton u Memorijalnom centru u Potočari, gde je položila cveće na spomenik žrtvama i sastala sa predstavnicama Udruženja “Majke Srebrenice”.

Ona je istakla da će Vlada Velike Britanije nastaviti da “podržava medjunarodnu pravdu i okončanje nekažnjavanja za ove užasne zločine”.

“Danas sam ovde da odam poštu žrtvama, preživelim, majkama i porodicama koje se već dugo bore za pravdu. Neosporno je da se u Srebrenici dogodio genocid”, izjavila je Morton.

Ona je naglasila da “svi moraju prihvatiti prošlost i učiti iz nje, te shvatiti posledice predrasuda i mržnje”.

Naglasila je da je bitno odbaciti govor mržnje, osuditi veličanje počinilaca genocida i ratnih zločina i poštovati presude medjunarodnih i domaćih sudova.

“Zato je Velika Britanija toliko uključena u Berlinski proces i saradjuje s liderima iz celog regiona na ispunjavanju obećanja iz tri Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima, nestalim osobama i dobrosusedskim odnosima”, istakla je Morton.

Po njenim rečima, Velika Britanija i dalje ima ključnu ulogu za okončavanje nekažnjavanja za zločine u BiH, što je pokazala “prihvativši da obezbedi zatvorsku ćeliju u kojoj će Radovan Karadžić izdržavati svoju kaznu doživotnog zatvora za genocid”.

Moton je još navela da njena zemlja ostaje pouzdan prijatelj Bosne i Hercegovine i celog regiona, i da će nastaviti da podstiče istinsko pomirenje širom regiona, zasnovano na prihvatanju istine.

“Samo tako će doći do dugotrajne stabilnosti i svetlije budućnosti za generacije koje dolaze”, naglasila je britanska zvaničnica.

indeksonline.rs/Beta