SARAJEVO – Centralna bajramska svečanost jutros je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, uz poruku da BiH. kako je rekao, “ne pripada ni nama ni njima” već da je “ovo zemlja naše dece i naših unuka, od kojih smo je posudili”.

Kavazovih je u besedi (hutbi) rekao da ne treba pristati na “geta i podele, već na slobodu, jednakost i zajedništvo”.

Kavazović je pozvao vernike da ne zborave zločine počinjene u dolini Sane 1992. godine i dodao da se muslimani moraju prenuti iz sna.

“Na našim granicama nije tako mirno. Zli ljudi su sve glasniji, sve uporniji i sve bliži. Ne potcenjujte lekcije naučene iz bliske nam prošlosti. Lošim učenicima lekcija se ponavlja”, kazao je reisu-l-ulema, prenela je verska agencija MINA.

On je pozvao vernike da se okupe oko Božje reči i zalaganje za, kako je rekao, domovinu jednakih ljudi.

“Oni među nama kojima smo dali mandat da u naše ime govore, neka znaju: ova zemlja ne pripada ni nama ni njima; ovo je zemlja naše dece i naših unuka, od kojih smo je posudili. Ne pristajte na geta i podele, već na slobodu, jednakost i zajedništvo…”, naveo je Kavazović.

U džamiji je bio i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je nakon bajram-namaza, deci u džamiji delio poklone koji su najčešće u vidu novca.

Takođe, u džamiji je bio i bošnjački član Predseništv BiH Šefik Džaferović.

indeksonline.rs