BEOGRAD – Ministarka i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević apelovala je danas još jednom na građane da se vakcinišu, a kada je reč o trećoj dozi, navela je da bi njome prvo trebalo da se vakcinišu osobe sa imunodificijentnim stanjima.

Kisić je, nakon sednice Kriznog štaba, rekla novinarima, da je preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

“Zaključak, kada je u pitanju treća doza je da su u prvoj grupi koja bi trebalo da je primi osobe sa imunodeficijentnim stanjima i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, u ovom momentu, to je grupa koja je prepoznata da joj je potrebno da se pojača postvakcinalni imunitet trećom dozom, šest meseci posle prijema druge.

Dalje se, kaže, rade istraživanja, prate se kako bi se utvrdilo kada je, kome i u kom roku optimalno dati dodatnu dozu vakcine.

indeksonline.rs