BEOGRAD – Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je nakon sednice Kriznog štaba, da je najveći deo današnjeg sastanka bio posvećen tome kako da se poveća obuhvat vakcinacijom protiv korona virusa.

“Mladi moraju da shvate da je to društvena odgovornost i da mora da se pokaže da su mladi odgovorni ljudi koji štite svoju okolinu. Situacija je još uvek stabilna, medjutim to lako može da izmakne kontroli, a jedini način da se zaštitimo jeste da se vakcinišemo”, kazala je ona, a preneo N1.

Kisić Tepavčević je navela da se vidi pogoršanje epidemijske situacije u svetu, što ima veze s novim sojevima, ali najvećim delom je to u vezi sa nedovoljnim obuhvatom vakcinacijom.

“Što se tiče naše zemlje, jeste još uvek povoljna epidemiološka situacija, ali beležimo poslednjih dana porast novoobolelih. Virus nije na odmoru, tu je, nažalost i dalje svaki dan neko od naših sugradjana izgubi bitku s ovom bolešću. U odnosu na broj hospitalizovanih, poslednjih meseci preko 99 odsto nije vakcinisano, a kad je u pitanju broj umrlih, prakitčno nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da vakcina štiti od bolesti, od smrtnih ishoda i da je imunizacija kolektivna odgovornost, “ne štitimo samo sebe, nego i one koje najviše volimo”.

“Bar jednu dozu je primilo 2.772.927 osoba, a kompletno je vakcinisano 2.642.507 osoba, to je 49 odsto punoletnih stanovnika naše zemlje, ovaj procenat nije dovoljan ukoliko želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija”, rekla je Kisić Tepavčević.

Istakla je da mora da se apeluje na sve koji se do sada nisu vakcinisali da se vakcinišu, jer vakcinacija spasava živote.

“Svega 17,42 odsto stanovnika uzrasta 18 do 30 godina je vakcinisano, manje nego svaki peti stanovnik naše zemlje u ovoj uzrasnoj grupi je vakcinisan. Jeste da je to grupa najzdravijih, koji su retko bolesni, ali moraju da shvate da i oni mogu da se razbole, da najverovatnije neće imati tešku formu, ali da nose virus i mogu da ga prenose svima oko sebe”, dodala je ona.

indeksonline.rs/Beta