BEOGRAD – Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji Milka Milovanović Minić izjavila je danas da se pedesetih godina prošlog veka u Srbiji godišnje radjalo 160.000 beba, a sada je taj broj 60.000, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Milovanović Minić je tokom posete Kruševcu izjavila da “u odnosu mortaliteta i nataliteta godišnje gubimo 40.000 ljudi, a da je ta brojka u godini pandemije korona virusa i veća”.

“Svaki peti stanovnik u Srbiji stariji je od 65 godina, a tek svaki sedmi mladji od 14. Programom “Srbija 2025″ Vlada Srbije osnažuje mlade da ranije zasnivaju porodice”, kazala je Milovanović Minić.

Ona je istakla i da je Vlada Srbije, osnivanjem resornog ministarstva, postavila dobre temelje za rešavanje problema demografije, a da rezultati zavise od dobre koordinacije lokalne samouprave, resornih ministarstava i zakonodavne vlasti.

Кad je reč o Кruševcu, kako se navodi u saopštenju, grad iz lokalnog budžeta za podršku porodici godišnje izdvaja 43,1 milion dinara, pri čemu se za svaku nezaposlenu porodilju iz lokalnog budžeta izdvaja 40.000 dinara, a ovaj grad nema listu čekanja za upis u vrtić.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstPOTERA PLANINSKIM POTEVIMA I PUCNJAVA SA POLICIJOM! Na Kosovu zaplenjeno 14 kg droge
Sledeći tekstMinistarka: Na Kriznom štabu o vakcinaciji, mladi da shvate da je to društvene odgovornost