BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, sazvao je Deveto vanredno zasedanje za 21. jul, a sedma tačka dnevnog reda je predlog odluke o izboru republičkog javnog tužioca.Za tu funkciju ponovo je predložena Zagorka Dolovac, ona je jedini kandidat, a komisija za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata dala joj je ocenu “naročito se ističe”.

U obrazloženju predlagača piše da je Zagorka Dolovac “obavljajući funkciju Republičkog javnog tužioca uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog utžilaštva” i da je radila “u cilju obezbedjenja vladavine prava”.

Na dnevnom redu nove sednice biće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama kao i Predlog zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva.

Poslanici će razmatrati Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023, Predlog zakona o utvrdjivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 i Predlog zakona o potvrdjivanju Finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Na sednici će biti potvrdjen Memorandum o razumevanju izmedju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Na dnevnom redu će biti i Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

indeksonline.rs/Beta