BERLIN – Nemačke vlasti su potvrdile da je policija uhapsila više od 750 lica i zaplenila veliku količinu oružja i droge nakon što je pristupila komunikacionom servisu koji koriste kriminalci.

Savezna kriminalistička služba Nemačke (BKA) saopštila je danas da je ova hapšenja omogućilo razbijanje šifriranja na EnkroČet servisu koji su kriminalci koristili za razmenu poruka preko mobilnih telefona, prenosi Rojters.

BKA je objasnila da je primila podatke o stotinama hiljada razgovora putem EnkroČeta u aprilu 2020. godine i da je uspela da identifikuje hiljade korisnika, a kao rezultat akcije, vlasti su zaplenile oko 3,2 tone kanabisa i stotine kilograma sintetičkih lekova, kokaina i tableta ekstazija.

U ovim operacijama policije je takođe zaplenjeno 310 vatrenog oružja i preko 12.000 metaka.

Francuski i holandski istražitelji infiltrirali su se u toku prošle godine na platformu koja je imala 60.000 korisnika širom sveta, a zahvaljujući tome izveli su brojna hapšenja i razmenjivali podatke putem Evropola, što je omogućilo vlastima drugih zemalja da nadgledaju poruke i kretanja kriminalaca.

EnkroČet, koji je sada ugašen, savetovao je svoje korisnike da unište svoje telefone u junu prošle godine nakon što je funkcionisanje servisa bilo ugroženo.

indeksonline.rs/Tanjug