BEOGRAD – Jul je 2021, i uprkos donekle uspešnom procesu imunizacije stanovništva od koronavirusa, očekuje se novi talas epidemije u Srbiji, piše Nova S, koja je predstavila kako izgleda “ idealni superprenosilac korone?“

Ako su početkom epidemije najugroženiji bili najstariji, a kasnije, sa većom proliferacijom virusa radno stanovništvo, danas idealni prenosilac korone izgleda otprilike ovako:

Nije vakcinisan – skeptičan je po pitanju imunizacije;

Mlad je – starosti je između 20 i 30 godina;

Ne poštuje pravila Kriznog štaba – aktivno prenosi virus;

Opasnosti

Epidemiolozi sa kojima su ragovarali novinari Nova S uglavnom ovako vide portret idealnog superprenosioca virusa. Dr Radmilo Petrović, na primer, opasnost od novog talasa vidi naročito s početkom jeseni, kada krenu veća okupljanja dece u školama i boravak u zatvorenom prostoru.

„Pomoglo bi da što više mladih bude vakcinisano. Oni između 20 i 30 godina trenutno najčešće prenose virus. Treba im objasniti da vakcinacija nije samo vlastita zaštita, već i zaštita okoline. Ne treba biti sebičan“, poručuje Radmilo Petrović.

Lekari su taman počeli da koriste godišnje odmore i kovid kapaciteti su ponovo vraćeni u redovni zdravstveni sistem. Ipak, pitanje je koliko dugo će spokoj potrajati.

„Deluje mi da ćemo mi morati da se ponovo spremamo za neku vrstu kovid reorganizacije. Raste broj prvih pregleda i pacijenata koji dolaze sa nekom vrstom simptoma i testiraju se. Kao po pravilu, to kreće sa juga“, primećuje zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

On upozorava da je vakcinacija posustala.

„Sada su nas prestigle sve zemlje Evropske unije. Sa ovakvim brojem vakcinisanih nas će udariti ozbiljan talas i nema govora da to možemo da izbegnemo. Talas će nas brže udariti nego što smo očekivali, teško da će to dočekati septembar“, poručuje doktor Janković i dodaje da ne može sa sigurnošću da precizira jačinu novog talasa i broj novozaraženih.

On se zalaže za strategiju koja će pojačati vakcinaciju, a svima koji se dvoume ili protive šalje veoma slikovitu poruku koja bi trebalo da otrezni.

„To je kao da spuštenih ruku dočekujete vatrene lopte“, toliki je rizik.

Obavezna vakcinacija?

Upravo zato doktor Janković smatra da bi barem za neke grupe stanovništva vakcinacija trebalo da bude obavezna. Problem je, smatra on, i nepoštovanje mera koje već postoje, pa se u lokale i prodavnice sve češće ulazi bez maski.

On opasnost vidi i u sezonskim respiratornim infekcijama zbog kojih će se neki pacijenti možda kasnije javljati kada forma bolesti već bude teška. I predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ne misli da je situacija ružičasta, naprotiv.

„Nismo dostigli kolektivni imunitet i ako nastavimo ovako opušteno kao što je trenutno, nije isključeno da nas novi talas zadesi i pre jeseni. Ne očekujem da bude kao što je bilo u novembru, decembu i zimus, ali su svakom slučaju biće poremećen naš redovni rad, ponovo će biti kovid bolnica, ponovo će biti pacijenata koji zahtevaju intenzivnu negu i nažalost ponovo ćemo imati veći broj preminulih, to bi trebalo da se spreči“, kaže Panić.

„Ne radimo na promociji vakcincije, a to je jedino rešenje koje imamo“, zaključuje Panić.

Ni iskusni epidemiolog dr Petrović sa početka teksta nije optimista…

Letnji talas

„Ja sam mislio da će novi talas da usledi na jesen, sa početkom škole, ali sa našim ovakvim ponašanjem, to će biti i pre“, kaže Petrović. On ističe da je delta soj prisutan u našoj zemlji i da se širi .

„Nedisciplina, nenošenje maski, okupljanja velikog broja ljudi će omogućiti širenje koronavirusa, a naročito delta soja. Mislim da će već u avgustu biti početak tog novog talasa. Naša želja je da taj talas bude slabiji od dosadašnjih, a kakav će on zaista biti teško je prognozirati“, kaže epidemiolog.

Nova.rs