BEOGRAD – Agencija za bezbednost saobraćaja i MUP zajedno su pokrenuli kampanju “Vozi odmoran”, a v.d. direktor Agencije Duško Pešić je tom prilikom upozorio da u toku letnjih meseci strada najviše ljudi u saobraćajnim nezgodama.

“Skoro jedna trećina poginulih su stradali u junu, julu i avgustu. U tim mesecima izdvajaju se dva problema – brzina i umor kod vozača”, rekao je Pešić.

Poruke kampanje “Vozi odmoran” su da na svaka dva sata pravimo pauzu, da pauza traje najmanje 15 minuta, da se na put kreće onda kada smo naspavani i odmorni i da što češće konzumiramo tečnost, istakao je Pešić.

Dodao je da će granična policija deliti petojezične liflete sa savetima za bezbednu vožnju kao i liflete sa informacijama o pojačanim aktivnostima policije i prisustvu policije na odmorištima.

Takođe, svi koji ulaze u Srbiju, od Telekoma će dobijati poruke sa savetima za bezbednu vožnju a na portalima Puteva Srbije već se nalaze poruke kampanje “Vozi odmoran”.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, na početku zajedničke kampanje MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja, apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i voze odmorni, jer je bezbednost u saobraćaju briga svakog od nas.

“U životu ne možemo da utičemo na sve što nam se može desiti, ali u saobraćaju možemo da utičemo gotovo na sve. Vozite odmorni, vežite pojas, prilagodite brzinu uslovima puta, nemojte konzumirati alkohol, lekove, nipošto nemojte uzimati bilo kakve narkotike, bezbednost će biti bolja i svi ćemo biti zadovoljniji”, rekao je Vulin, saopštila je ABS.

indeksonline.rs