NOVI PAZAR – Poruku vernicima povodom nastupajućeg Kurban bajrama uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.

“Žalimo zbog okolnosti uzrokovanih aktualnom pandemijom koje su razlog da ni ove godine, kao ni prethodne, nije dozvoljeno za naše vernike da izvrše petu islamsku dužnost – hadž. Uveliko se promenio i naš odnos prema svim kolektivnim obredima koji prate Kurban-bajram. Uvereni smo da će doći dan kada će pandemija biti iza nas, ali sa strahom razmišljamo koliko će vremena biti potrebno da se osećaj zajedništva, bez straha od međusobnih susreta, vrati u naše džamije, džemate, porodicu i Zajednicu”, rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.

Nasufović ističe da je Bajram “dan čistih osećaja sreće i radosti koje je nemoguće postići u samoći, jer i sreća i radost traže društvo, baš kao što žedan čovek traži vodu. Ovo je, pak, moguće samo za one koji teže ljubavi, a nipošto za one koji mrze”.

“Bajram je dan u kojem čovek prinosi žrtvu propisanu i opisanu verozakonom kako bi dao svoj dar potrebitom, ali i onome sa kojim deli život. Lepo i mudro je rečeno: čovek kad uzima pune su mu ruke, ali kad daje puno mu je srce. Prvi znak duhovne zrelosti je potreba za večnom ljubavi koja traži brojna žrtvovanja na putu njenog potpunog postizanja, zato se Bajramom prinosi, a svim ostalim danima se podnosi žrtva”, poručio je Nasufović.

Nasufović je zamolio sve imame i džemate da vode računa o poštovanju i primeni važećih pravila o sprečavanju širenja zaraze, ali i ponovio apel da se što pre izvrši vakcinacija protiv koronavirusa.

“Imajmo na umu da je i to vrsta žrtve koju trebamo učiniti radi ličnog i opšteg dobra. Odgovornost je osobina zrelih, solidarnost plemenitih, a požrtvovanost dobrih ljudi. Uveren sam da ćemo svi zajedno biti dovoljno veliki ljudi da se ovim osobinama trajno ukrasimo. Ne zaboravimo u svojim dovama (molitvama) svoje žive i umrle, svoje komšije i prijatelje, one koje poznajemo i one koje ne poznajemo – molimo se iskreno za svakog čoveka, onako kako je to radio naš uzoriti učitelj Muhammed, alejhisselam. Ne zaboravimo da je čovek čoveku najveći dar od Boga”, rekao je Nasufović.

Zaželio je mir i dobro čovečanstvu.

“Od srca želim sretan Bajram svim muslimanima, moleći dragog Allaha za dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, sreću u porodici svim ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu. Bajram šerif mubarek olsun”, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.

indeksonline.rs