PRIJEPOLJE – Povodom informacije koju je medijima plasirao predstavnik SDA Sandžaka u Prijepolju Edib Kajević, da je na sednici lokalnog parlamenta odbijen predlog njegove stranke o isticanju Bošnjačke nacionalne zastave, oglasili su se iz SDP Prijepolje.

“Zbog učestalih prozivki i zlonamernog tumačenja zakona u vezi isticanja simbola (zastave) na zgradi Opštine Prijepolje, obaveštavamo građane o sledećem:

1. Prilikom posete državnog vrha od protokola je zatraženo da se poštuje Zakon u kojem je jasno definisano pitanje isticanja zastava.

2. Na sastanku sa članovima Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća zatražili smo da oni (BNV) pokrenu inicijativu kod nadležnih organa za izmenu Zakona tj. da se u opštinama u kojima je uveden Bosanski jezik u zvaničnu upotrebu, definiše obaveza isticanja nacionanih simbola ravnopravno sa Državnim obeležjima.

3. Zakon je predvidio da se zastave nacionalnih manjina ističu prilikom državnih i opštinskih praznika i utvrđenih blagdana nacionalnih manjina.

4. Do tada koristićemo svaku priliku da naši (Bošnjački) simboli budu istaknuti na svakom mestu i u svakoj prilici kako Zakon nalaže. Tako je za ovogodišnju proslavu Dana opštine kupljeno 250 malih zastavica koje će se vioriti na ulicama našeg grada zajedno sa državnim zastavama” – navode iz SDP Prijepolje.

indeksonline.rs