LJUBLJANA – Broj dnevnih zaraza korona virusom u Sloveniji je opet u porastu zbog čega će od ponedeljka važiti nova pravila pri ulazu u restorane i kockarnice, te ograničenja za turistički smeštaj.

U poslednja 24 sata potvrdjena su 93 slučaja zaraze korona virusom, a jedna je osoba umrla, objavila je danas slovenačka vlada, prenosi agencija Hina.Vlada zbog rasta broja slučajeva uvodi nove mere i restrikcije u nekim delatnostima.

Tako se od ponedjeljka uvodi pravilo da restorane, kockarnice i salone za igre na sreću, turistički smeštaj i neke aktivnosti na otvorenom gde se okuplja dosta ljudi neće smeti posećivati oni koji nisu vakcinisani protiv kovida-19, koji nisu preboleli tu bolest, ili oni koji nemaju potvrdu da su negativno testirani u poslednjih 48 sati.

Za ispunjavanje takve odredbe vlade biće odgovorni organizatori, odnosno vlasnici objekta.

Prema zvaničnim podacima, u zemlji je trenutno 831 zaražena osoba, sedmodnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika iznosi 63, a 14-dnevna 39.

U poredjenju sa stanjem od pre sedam dana, u poslednja je 24 sata potvrdjeni broj novih zaraza povećan je za 52 odsto i najveći je u ovom mesecu nakon utorka, kad ih je zabeleženo 110.

Povećan je i udeo pozitivnih testova i sada iznosi pet posto.

Po najnovijim podacima u Sloveniji je do sada s potrebnim dozama vakcinisano gotovo 190 hiljada osoba, odnosno 37,4 odsto populacije, što se ocenjuje nedovoljnim za zaštitu stanovništva pred mogućim novim jesenjim talasom i opasnijom delta varijantom virusa.

indeksonline.rs/Beta