UŽICE – Viši sud u Užicu, nakon ponovnog otvaranja glavnog pretresa, osudio je policajca iz Tutina Raicu B. na pet godina zatvora zbog nehatnog ubistva Fahrudina Skarepa (22) u septembru 2017. godine, objavio je danas radio Sto plus.Istu kaznu taj sud izrekao je i početkom februara, na koju su Više tužilaštvo i branioci optuženog izjavili žalbe.

Kako je jedan od zastupnika optuženog u žalbi izneo nove činjenice i dokaze, postupajući sudija je odlučio da glavni pretres ponovo otvori.

“Nakon glavnog pretresa održanog 29. juna Viši sud u Užicu doneo je presudu kojom je potvrdjena presuda od 5. februara 2021. godine prema optuženom Raici B. iz Tutina kojom je isti osudjen zbog krivičnog dela nehatno lišenje života iz člana 118 Krivičnog zakonika”, saopštili su iz tog suda.

Pet godina zatvora je, kako su ranije saopštili iz Višeg suda, maksimalna predvidjena kazna za to delo.

Kako je u pitanju prvostepena presuda, Više tužilaštvo i branioci optuženog imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Raica B. je osudjen jer je u noći izmedju 29. i 30. septembra 2017. godine, dok je bio u akciji sprečavanja šverca, u blizini sela Dolovo kraj Tutina, ubio Skarepa.

On se teretio da je pucao na vozilo kojim je taj mladić upravljao. Metak je prošao kroz staklo na vozačevim vratima i teško ranio Skarepa koji je povredama podlegao u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Nakon hapšenja, Raica B. je bio osumnjičen da je počinio ubistvo, da bi po sprovedenoj istrazi Više tužilaštvo u Užicu podiglo optužni predlog kojim je policajca teretilo za ubistvo na mah, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Tokom istrage, prema nezvaničnim saznanjima, policajac je tvrdio da je savesno obavljao svoj posao i da je pucao u samoodbrani jer je, kako je govorio, Skarep hteo da ga udari automobilom.

Sudjenje Raici B. počelo je krajem 2019. godine nakon što je Vrhovni kasacioni sud predmet dodelio Višem sudu u Užicu, umesto mesno nadležnom Višem sudu u Novom Pazaru.

Viši sud u Novom Pazaru proglasio se nenadležnim kako bi se, kako su tada saopštili, eliminisala sumnja na nepristrasnost i pravičnost postupka, a zbog “otvorene medijske kampanje, reagovanja političkih partija i nevladinih organizacija koje su pozivale gradjane na proteste”.

indeksonline.rs/Beta