PODGORICA – Vlada Crne Gore je usvojila mere protiv korona virusa koje će važiti od danas do 20. avgusta.

Ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, kao i noćne klubove i diskoteke, omogućava se uz najmanje jedan od sledeća četiri dokaza – da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu, da poseduje negativan PCR test na korona virus, koji nije stariji od 72 sata, dokaz da je prebolela kovid-19, dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, koji nije stariji od 48 sati.

“Jedan od ovih uslova moraju da poseduju svi zaposleni u ugostiteljstvu”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore Igor Galić.

Vlasnici objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posedovanja dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Za maloletnike se ne zahteva da ispunjavaju ove uslove, osim pri ulasku u diskoteke ili noćne klubove.

Pod ovim istim uslovima dozvoljava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se kontrolišu na ograničenom prostoru odlažu se do 20. avgusta.

Svi gradjani koji su dosad dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno da li je u pitanju jedna ili dve doze, mogu i dalje da ih koriste i one su validne za ulazak u ugostiteljske objekte, noćne klubove, sportske objekte.

“Gradjani koji se ubuduće budu vakcinisali, ili radili test, dobiće nacionalnu kovid potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara”, kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Sekulić je najavio da će, tokom dana ili najkasnije do ponedjeljka, preuzimanje digitalne potvrde biti omogućeno i preko sajta eZdravlje.

“Na taj način ćemo skratiti put gradjanima, da neće morati da idu u zdravstvene ustanove, već će potvrdu moći da preuzmu onlajn”, istakao je Sekulić.

indeksonline.rs/Beta