Naslovna Sport F1 Verstapen pobedio u trci za Veliku nagradu Austrije

Verstapen pobedio u trci za Veliku nagradu Austrije

Foto:Tanjug/AP/Christian Bruna

BEOGRAD – Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Austrije i uvećao prednost u generalnom plasmanu na 32 boda.Verstapen je krenuo sa pol pozicije, vodio je od početka do kraja i osvojio je dodatni bod za najbrži krug trke. On je ostvario treću uzastopnu pobedu, ukupno petu u sezoni, a 15. u karijeri.

Trku na Red Bul Ringu Verstapen je završio za sat, 23 minuta, 54,543 sekunde.

Drugo mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas sa zaostatkom od 17,973 sekunde, a treći je bio Lando Noris iz Meklarena sa 20,019 sekundi zaostatka.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo je četvrto mesto, a peti je bio Karlos Sainc iz Ferarija. Sainc je kroz cilj prošao kao šesti, ali je zauzeo peto mesto zbog kazne od 10 sekundi za vozača Red Bula Serhija Peresa, koji je na kraju bio šesti.

Vozač Red Bula Danijel Rikardo zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio vozač Ferarija Šarl Lekler, deveto mesto zauzeo je Pjer Gasli iz Alfa Taurija, a 10. je bio Fernando Alonso iz ekipe Alpin.

Verstapen je dobro startovao sa pol pozicije i zadržao je prvo mesto ispred Norisa, Peresa, Hamiltona, Botasa i Gaslija. Hamilton je odmah napao Peresa, ali je vozač Red Bula sačuvao treće mesto. Sainc je pao sa 10. na 14. mesto, Fetel se popeo na deveto, a Lekler je pao na 10. Takodje, plasman je pokvario i Rasel, pošto je sa osme pao na 12. poziciju.

Na stazu je izašlo vozilo bezbednosti pošto je vozač ekipe Alpin Esteban Okon zakačio bolid Alfa Romea Antonija Djovinacija. Francuz se parkirao pored staze, a Italijan je morao u boks na zamenu guma.

Trka je nastavljena u četvrtom krigu, Botas je pretekao Hamiltona, a zatim je sa staze izleteo Peres u borbi sa Norisom za drugo mesto i pao je na 10. mesto. Hamilton se ubrzo vratio ispred timskog kolege, a Verstapen je vozio najbrži krug i imao više od dve sekunde prednosti nad Norisom.

Holandjanin je iz kruga u krug bio najbrži, do 11. je uvećao prednost na 4,3 sekunde. Hamilton je pokušavao da sustigne Norisa, ali se mladji Britanac dobro branio. Peres je u medjuvremenu popravio plasman za nekoliko pozicija, ali ga je Lekler obišao u 14. krugu za sedmo mesto. Rikardo je u 17. krugu obišao Fetela za peto mesto, posle čega je Nemac otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 17.

Hamilton je u 20. krugu obišao Norisa za drugo mesto, a vozač Meklarena je tada dobio kaznu od pet sekundi zbog duela sa Peresom na startu. Sedmostruki svetski šampion je odmah pohvalio Norisa, rekavši da je sjajan vozač.

Verstapen je bio siguran na čelu i do 28. kruga stekao je gotovo 11 sekundi prednosti nad Hamiltonom. U 30. krugu Rikardo je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 12. iza Gaslija. Odmah je u boks otišao Noris, a za njim i Botas, a vozač Mercedesa je preuzeo treće mesto. U 32. krugu na zamenu guma otišao je i Hamilton i vratio se kao drugi iza Verstapena, a odmah je reagovao i Red Bul i pozvao Verstapena u boks koji se vratio na prvo mesto.

U 33. krugu Peres je otišao na zamenu guma i vratio se kao 10. na stazu. Dva kruga kasnije u boks je otišao i Lekler i na stazu se vratio iza Peresa. Iz boksa Mercedesa su zatim obavestili Hamiltona da verovatno ima oštećenje zadnjeg dela bolida.

Rasel je obišao Strola za 13. mesto u 38. krugu, a zatim su veliku borbu vodili Peres i Lekler. Došlo je do kontakta u 41. krugu kada je Peres izgurao Leklera sa staze, u sličnoj situaciji sa početka trke kada je došlo do duela Peresa i Norisa. Peres je zbog toga kažnjen sa pet sekundi, isto kao i Noris prethodno.

U medjuvremenu Botas je smanjio zaostatak za Hamiltonom na 1,5 sekundi, a aktuelni svetski šampion požalio se da ne može brže zbog problema sa bolidom. U 47. krugu Lekler je sa spoljne strane napao Peresa, koji je zadržao sedmu poziciju, nakon što je vozač Ferarija ponovo izašao sa staze. Peres je zbog toga dobio novu kaznu od pet sekundi.

Iz ekipe Mercedesa obavestili su Botasa da Hamilton ima oštećenje bolida i da se ne trka protiv njega, ali se finskom vozaču primakao Noris na 1,6 sekundi. Hamilton je tada rekao da misli da gume neće izdržati do kraja. Posle toga Botas je dobio dozvolu da se trka protiv timskog kolege.

Sainc je otišao na zamenu guma i vratio se kao deveti, a odmah je obišao Cunodu za osmo mesto. U 52. krugu Botas je obišao Hamiltona za drugo mesto i zatim je vozio najbrži krug. Noris je odmah napao Hamiltona i obišao ga je u 54. krugu, a Hamilton je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu iza Norisa.

Gasli je zatim vozio najbrži krug, a posle njega i Hamilton, pa Verstapen. Veliku borbu vodili su Rikardo i Lekler, ispred kojih je dobro vozio Peres.

Verstapen je u 60. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio sa 7,3 sekunde prednosti nad drugoplasiranim Botasom. Alonso je u borbi za bod zatim napao Rasela za 10. mesto, ali se vozač Vilijamsa odbranio. U 66. krugu Lekler je propustio timskog kolegu Sainca na sedmo mesto, koji se tada našao iza Rikarda.

Alonso nije odustajao, u 68. krugu obišao je Rasela za 10. mesto, a Sainc je pretekao Rikarda za šesto mesto. U poslednjem krugu došlo je do incidenta kada je Kimi Raikonen udario u Sebastijana Fetela i obojica su izleteli sa staze i tako završili trku.

Naredna trka u šampionatu na programu je 18. jula za Veliku nagradu Velike Britanije na Silverstonu.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version