BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić ponovo je danas apelovao na mir u BiH, uz ocenu da je situacija u toj zemlji “mnogo ozbiljna” i bilo kakvi sukobi ne bi doneli ništa dobro nikome, i poručio – ako u tome ne uspemo bićem krivi i jedni i drugi.

Vučić je n kometarišući izjavu lidera SDA Bakra Izetbegovića, da zvaničnici Republike Srpske ne bojkotuju institucije BiH, već su želeli ranije da odu na godišnji odmor, rekao da se uvek plaši kada se u ovako važnom poslu, kako kaže, suočite sa nečim što se naziva “nepodnošljiva lakoća neodgovorosti.

“I ako to suštinski ili cinično nazivate godišnjim odmorom, onda je najbolje da nemam komentar. Plašim se da je situacija mnogo ozbiljnija”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Predsednik je onima koji, kako je istakao, govore da Srbi i Republika Srpska gube, poručio da “nikada nije dobio i pobedio onaj kome j je stranac pomagao u nametanju odluka o Srbima.

Stava je da Bošnjaci, Hrvati i Srbi treba sami da donose odluke u BiH o tome kako dalje i kako da nam svima bude bolje.

“Nama je mir ne samo delotvoran i blogorodan, već je i uslov svakog napretka. Srbija je uspela da od zemlje gubitnika postane zemlja među najboljima u Evropi. Ko će da investira u fabrike, ako nemamo mir. Ko će da dobije sukobom”, upitao je Vučić.

Onima koji u BiH neguju retoriku sukoba poručio je i da se nada da će, kada o tome razmišljaju, misliti i o tome da to neće pogoditi nekog drugog, već svakog od nas.

“Zato ja apelujem na mir da u narednih pet deset godina uspostavimo najpre prijateljške, a onda bratske odnose sa Bošnjacima, jer ako te ne učinimo bićemo krivi i jedni i drugi”, naveo je Vučić.

indeksonline.rs