BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da zna da ne može da se živi od 300 evra – koliko je najavio da će biti minimalna mesečna zarada 2022. godine, ali je ocenio da može bolje da se živi nego od 159 evra koliko je iznosio “minimac” pre devet godina.

On je tokom posete hidroelektrani Djerdap rekao za TV Pink ;da bi minimalna zarada bila skoro duplo veće nego 2012. godinu.

“Prvo su skočili na mene kada sam rekao da minimalac može da bude 300 evra, a onda su skočili na mene sindikalci i rekli da ne može da se živi sa 300 evra. A može sa 159? To je gotovo sto odsto više u odnosu na pre devet godina”, rekao je Vučić.

Dodao je da “onda pričaju da srpska privreda ne može da izdrži to povećanje od deset odsto i da to ne odgovara nikome”.

Istakao je ;da povećanje minimalne zarade odgovara radnicima širom Srbije koji rade slabije plaćene poslove.

Vučić je rekao da će zbog toga država pomoći poslodavcima povećanjem neoporezive osnovice, možda sa 18.300 na 19.300 dinara, i smanjenjem poreza i doprinosa, a odluka će se doneti do kraja godine i smanjenje će biti možda pola ili jedan odsto.

On je rekao da će istočna Srbija biti “premerežena putevima”, a na pitanje odakle novac za to, odgovorio je da potiče “od gradjana Srbije koji vredno rade ;i od snage rukovodstva”.

Dodao je da uspeh zavisi od vizije i želje rukovodstva, a da je jedan od njih i to što se Srbija po prosečnoj plati približava Bugarskoj gde je ona 585 evra, iako je ta zemlja dobila pomoć od 45 milijardi evra od EU, a Srbija 30 puta manje.

indeksonline.rs/Beta