BEOGRAD – Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić založio se da se u Srbiji zakonodavstvo promeni i da se, za posebne saobraćajne prekršaje, uvedu sankcije trajnog oduzimanje vozila i vozačke dozvole sa zabranom ponovnog polaganja.

Gostujući u Uranku televizije K1, Vujanić je rekao da bi trajno oduzimanje prava na upravljanje vozilom bio značajan udar na osnovu srpskog mentaliteta.

Naveo je da u Kanadi i SAD postoji praksa trajnog oduzimanja vozila za određene prekršaje, od onog ko je koristio vozilo, čak i ako nije vlasnik, a on svoje vlasničke odnose da reguliše sa vlasnikom.

“Kanadski sistem je da ako imate zabranu upravljanja, a pronađu vas da upravljate pod dejstvom alkohola, onda vozilo unište pred vama. A imate pravo na tu metalnu kocku kad prođe mašinu za presovanje vozila”, rekao je on.

Naveo je da je američki metod da se tako oduzeto vozilo prodaje na javno licitaciji, a novac ide u fond za bezbednost.

“Takva praksa deluje na vlasnike vozila da vode više računa i ne čine prekršaje”, rekao je on.

Zbog naglog pada temperature i kiše, Vujanić je apelovao na vozače da se naoružaju strpljenjem i da nikog ne ugroze zato što im se negde žuri.

“Kad god je u pitanju kiša, to je znatno lošije za vožnje zbog kočenja koje je komplikovanije, a kiša smanjuju preglednost i vidljivost, i vozači nervoznijhi jer je sve sporije”, naveo je on.

indeksonline.rs/Tanjug

Prethodni tekstSvaki drugi Austrijanac imunizovan
Sledeći tekstPredsednik opštine Tutin čestitao Bajram