ZLATIBOR – Pored odluke lokalne samouprave o privremenoj obustavi gradnje u jeku turističke sezone, koja bi trebalo da je trenutno na snazi, gradilišta na Zlatiboru rade punim intenzitetom. Turisti negoduju, investitori i izvođači ne mare a lokalna samouprava ne reaguje. Poštovanje odluke bi trebalo da kontroliše inspekcija ali sankcija nema. Zvuk građevinskih mašina na sve strane, jedna do druge, kao pečurke, na Zlatiboru niču nove zgrade.

ZPored odluke lokalne samouprave o privremenoj obustavi gradnje u jeku turističke sezone, koja bi trebalo da je trenutno na snazi, gradilišta na Zlatiboru rade punim intenzitetom. Turisti negoduju, investitori i izvođači ne mare a lokalna samouprava ne reaguje. Poštovanje odluke bi trebalo da kontroliše inspekcija ali sankcija nema. Zvuk građevinskih mašina na sve strane, jedna do druge, kao pečurke, na Zlatiboru niču nove zgrade.

Odluka oštine Čajetina predviđa obiustavu gradnje dva puta godišnje, kada na ovoj planini boravi najveći broj gostiju. Tokom zime radovi su obustavljeni od 25.decembra do 15.januara, u ekstra, prvoj i drugoj zoni, što je centar Zlatibora. Ta odluka se zimus poštovala, bez izuzetka. Druga pauza je sada, od 23.jula do 23. avgusta ali o poštovanju nema ni govora. Zvuk kranova, kramera, kamiona, begera, bušilica, brusilica…dominira centrom Zlatibora a ritam poremeti po neka sirena automobila, čiji vozači zbog gužve gube strpljenje. Turisti oprezni, došli na odmor, ne znaju šta ih je snašlo, dok im se iznad glava njišu betonski blokovi koji vise na sajlama kranova.

„O ovome mogu roman da napišem, ovo je katastrofa, da sam znala da je ovako ne bi mi na pamet palo da dođem. Bila sam pre pet godina, ništa nije isto, došla sam da se odmorim, da se opustim, odavde bolesna mogu da se vratim. Ovo ubija u mozak, sve je zbijeno sa svih strana, buka na sve strane, udaraju, lupaju, ma katastrofa“, kaže za Nova.rs Novosađanka Dobrojka Blagojević.

Vojislav i Jelena iz Perleza kod Zrenjanina na Zlatiboru su par dana, na povratku sa mora. Imaju malo dete pa su mir potražili van centra.

„Malo smo dalje od centra, imamo malo dete pa nam treba tišina. Ne znam šta bih rekao, smeta i ne smeta jer smo došli na kratko, bili smo na odmoru, ovde smo u prolazu. U ovim uslovima se sigurno ovde ne bi odmarali, a to nije ni moguće pored sve ove buke“, rekao nam je Vojislav.

„Samo što smo stigli, čekamo da se smestimo i raspakujemo. Prvi utisak je loš, još uvek nemam pravo mišljenje ali za sada je loše, ovde se ne može izdržati, jedino van centra, videćemo šta ćemo“, kazao je za naš portal Vladan iz Knjaževca.

A turisti su navodno, bili glavni razlog donošenja odluke o pauzi izvođenja građevinskih radova. Čajetina je prošle godine odluku obrazložila svojom obavezom da gostima pruže neometano kretanje i prijatan boravak, bez prepreka i buke koja dolazi sa gradilišta. Danas to obrazloženje turistima, u njmanju ruku zvuči licemerno, jer je po svoj prilici, njihov novac koji ostave na Zlatiboru, daleko je manji od investitorskog. Izvođači radova kažu da ni od koga nisu dobili informaciju o bilo kakvoj obustavi gradnje.

„Radimo najnormalnije, vidite, kao i svi ostali. Niko nas nije obavestio, ni investitor ni bilo ko drugi. Izvodimo limarske radove na tri gradilišta na Zlatiboru, ne znamo za tu pauzu, inspekcije nije bilo, to prvi put čujemo od vas“, rekao je za naš portal izvođač radova Radovan Petrović.

Zašto se odluka koju je lokalna samouprava donela i ne poštuje, pokušali smo da saznamo od onih koji su tu odluku i potpisali ali ni od koga od čelnih ljudi Čajetine nismo uspeli da dobijemo izjavu na ovu temu. Jedino obrazloženje koje smo dobili iz Opštinske uprave jeste da je odluka na snazi ali da nemaju dovoljno komunalnih inspektora za kontrolu, kojih je u Čajetini svega dva. Kako kažu, pored redovnih aktivnosti, oni ne mogu da stignu da iskontrolišu poštovanje odluke o privremenoj zabrani gradnje na svim gradilištima.

Ono što dodatno zbunjuje jeste da se u sred Zlatibora uveliko izvode i radovi na izgradnji upravne zgrade JP „Gold gondola“ koju gradi opština. U Opštinskoj upravi tvrde da je u pitanju objekat od vitalnog značaja te da su takvi objekti izuzeti od odluke o privremenoj obustavi gradnje, koja je na Zlatiboru samo zvanično na snazi.

Na Zlaiboru se ipak šuška da ove sezone neće ni biti najavljene obustave radova, te da to nije nikom u interesu, ni investitorima ni lokalnoj samoupravi. Turistima koji su odlučili da odmor provedu na ovoj planini, preostaje da smeštaj traže dalje od gradilišta, što je, kako kažu izdavaoci, sve češće pitanje ali i uslov potencijalnih gostiju.

indeksonline.rs/nova.rs