SARAJEVO – Denis Zvizdić dugogodišnji član Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i bivši predsedavajući Saveta ministara BiH, zvanično je danas napustio stranku u kojoj nije aktivan od maja ove godine.

On je novinarima nakon napuštanja SDA rekao da će ostati u politici aktivno i da postoji nekoliko varijanti, a jedna od je pokretanje novog političkog projekta.

Druga je, kazao je, podrška nekom od postojećih projekata i koalicija, a treća je status nezavisnog zastupnika.

“To je moj izbor u ovom trenutku”, rekao je Zvizdić, koji smatra da političku scenu BiH treba ukrupnjavati.

Dodao je da je njegov fokus je država, a cilj jačanje države BiH.

“Mogu se okupiti projekti koji mogu postići sinergiju u implementaciji tog ključnog cilja, a to je jačanje BiH”, naveo je Zvizdić, inače, poslanik u Parlamentu BiH.

On je pojasnio da će ostati u politici, biti član Parlamenta BiH, odnosno nezavisni zastupnik, član Kolegijuma i da je spreman za sve potencijalne parlamentarne procedure koje slede nakon istupanja iz stranke.

“Nisam dao ostavku u Predstavničkom domu – jer davanje moje ostavke u Kolegijumu bi bilo upražnjeno mesto Bošnjaka, ako bih dao ostavku – bilo bi neodgovorno. Druga dva predstavnika bi mogla donositi značajne odluke i procese”, izjavio je.

Kao razlog za napuštanje SDA je naveo “puno obećanja, a malo konkretnih poteza”.

Istakao je i da nema problem sa parlamentarnim procedurama.

“Ostajem zastupnik sa svim pravima i obavezama, za jačanje države BiH. Ja sam nezavisni zastupnik, nastavljam da se borim za interese za koje sam se i borio”, poručio je Zvizdić.

Rekao je i da nema kontakt sa Izetbegovićem, kao i da ne učestvuje u radu stranačkih organa od maja.

Nije isključio mogućnost da će se na narednim izborima kandidovati za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, mada, dodao je, nije mu to imperativ.

Zvizdić tvrdi i da u SDA ima još nezadovoljnih dešavanjima u toj stranci, ali, dodao je, ne poziva nikoga da krene njegovim stopama.

indeksonline.rs/Tanjug