BEOGRAD – Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je danas da je zaključno sa petkom 120.000 gradjana vakcinisano trećom dozom vakcine protiv korona virusa.

Bekić je za RTS naveo i da je “vidno povećano” interesovanje gradjana za vakcinaciju trećom dozom ali i da se na dnevnom nivou ne vakciniše dovoljan broj ljudi, kao i da apeli nisu urodili plodom.

On je dodao da za kolektivni imunitet treba da bude vakcinisano “bar još milion ljudi”.

“Svi ljudi koji su u velikom broju kontakta – vojska, policija, državna uprava, prosvetni radnici, takodje su u grupi o kojoj se razmišlja da se obavezno vakciniše, jer ćemo na taj način sa 50 odsto vakcinisanih gradjana, skočiti možda na 70 odsto i približiti se kolektivnom imunitetu”, naveo je Bekić.

Prema njegovim rečima, zbog broja zaraženih i umrlih, ne može da se kaže da se Srbija izborila sa korona virusom.

“Sada imamo oko 2.500 ljudi, ali imamo i umrla lica. Kada imamo umrle ne možemo da kažemo da smo se izborili sa koronom”, rekao je on.

Napomenuo je da zato mora da se razmišlja o korona propusnicama i obaveznoj vakcinaciji.

Bekić je ocenio i da je kovid propusnica “prva stvar” koja treba da bude uvedena u Srbiji, zato što će se time, kako je rekao, “ubrzati vakcinacija, jer sa njom jedino vakcinisani mogu da udju u restorane, kafiće…”.

“To će ljudima da oteža svakodnevni život i oni će se vakcinisati”, ukazuje Bekić.

On je rekao i da, ukoliko se govori o očuvanju javnog zdravlja, može da se razmišlja o obaveznoj vakcinaciji, te dodao da to treba da važi za zdravstvene radnike.

indeksonline.rs/Beta