Profesor Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu rekao je za RTS da će Krizni štab i Vlada ići u pravcu kovid propusnica. Necivilizacijski je da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga zarazi zdravstveno osoblje, naveo je Janković.

On ističe da je u kruševačkoj bolnici desekostruko povećan broj pacijenata u odnosu na pre mesec dana.

I to, kako je dodao, za stručnjake koji prate situaciju nije iznenađenje, jer se na osnovu neke vrste stihije sredinom jula to moglo i očekivati.

„Mi ćemo se truditi da održimo Klinički Centar u Nišu u nekovid režimu, što je vitalno važno za pacijente, ali to će biti teško“, naveo je Janković i napomenuo da se u centar u Kruševcu slivaju pacijenti iz čitavog kraja.

Istakao je da se u Srbiji približavamo gotovo 1.000 hospitalizovanih pacijenata i napominje da i pored otvaranja nove bolnice u Novom Sadu, imaćemo opterećenje zdravstvenog sistema.

„Imamo teške pacijente, starije koji zahtevaju duže lečenje, mlađi imaju uglavnom lakšu kliničku sliku, ali ima i pojedinaca u teškom stanju“, rekao je Janković za RTS.

Fajzer mnogo efikasniji

Janković je rekao da je jedna stvar bezbeznost, a druga efikasnost. Prema njegovim rečima, pokazalo se da su vakcine bezbedne, ali po broju hospitalizovanih pokazalo se da je Fajzerova vakcina mnogo efikasnija.

„Ja se bojim da oni koji su primili u januaru ili februaru vakcine da to nije sada više dovoljno i mislim da treba da prime i treću dozu, ti ljudi su odmah primili prvu dozu i mislim da nije problem vakcinisati ih“, istakao je doktor Janković.

Govoreći o motivaciji mladih, kaže da su Englezi imali velike akcije vakcinacija na stadionima velikih klubova i apelovao na mlade da ne potpadaju pod uticaje, jer trenutno u ovoj situaciji rezultat će biti samo gubitak života.