VAŠINGTON – Portparol američkog Pentagona Džon Kirbi potvrdio je danas da je eksplozija blizu ulaza u aerodrom Ebi gejt u Kabulu bila deo složenog napada koji je rezultirao smrtnim slučajevima i da je najmanje još jedna eksplozija bila kod obližnjeg hotela Baron.

“Možemo da potvrdimo da je eksplozija kod Ebi gejta deo složenog napada koji je rezultirao brojnim američkim i civilnim žrtvama”, napisao je Kirbi na Tviteru, prenosi Rojters.

Pentagon je ranije danas potvrdio da se dogodila eksplozija, a prema prvim nezvaničnim informacijama reč je o dva odvojena ali istovremena samobilačka napada.

Američka ambasada u Kabulu upozorila je državljane SAD da hitno napuste zonu kod aerodroma Hamid Karzai u Kabulu.

Zvaničnik talibana je u izjavi za Rojters saopštio da je u eksploziji kod aerodroma u Kabulu poginulo najmanje 13 osoba, među kojima ima i dece, a da je povređeno i više talibanskih boraca.

SAD i njihovi saveznici trenutno sprovode jednu od najvećih vazdušnih evakuacija u istoriji, u kojoj je do sada oko 95.700 ljudi prebačeno sa aerodrome u Kabulu, a samo u toku jučerašnjeg dana 13.400 je napustilo Avganistan, saopštila je danas Bela kuća.

indeksonline.rs/Tanjug/Foto:AP/Wali Sabawoon