BEOGRAD – Svetski dan borbe protiv karcinoma pluća obeležava se danas i u Srbiji, gde od najzastupljenijeg maligniteta godišnje oboli više od 6.500 ljudi, a bitku izgubi više od 4.500.

Iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije poručuju da je karcinom pluća prvi po smrtnosti u našoj zemlji i kod muškaraca i žena, a da su glavni razlog tome nespecifični simptomi, koji pacijenta kasno dovode do lekara.

Dr Davorin Radosavljević kaže da je dijagnostiku dodatno usporila pandemija korona virusa, pa je sada primetan veći broj pacijenata koji sa malignim oboljenjima dolaze u poodmakloj fazi.

“Rano otkrivanje karcinoma ključno je za adekvatan terapijski tretman i produženje života pacijenta i apelujemo na sve da ne ignorišu simptome i ne odlažu preglede i terapije, jer borba sa karcinomom ne sme biti zapostavljena”, poručuje dr Radosavljević.

Ukoliko se otkrije u ranom stadijumu, uz primenu adekvatne terapije, sa rakom pluća može da se živi, ali, nažalost, 40 odsto pacijenata javi se kasno.

Edukacija i rano prepoznavanje simptoma ključni su faktori koji mogu doprineti efikasnoj borbi sa ovom vrstom karcinoma, zajedno sa dostupnošću inovativnih terapija.

Direktorka Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da je RFZO 2011. godine na listu lekova uvrstio dva koja spadaju u ciljanu terapiju, 2016. još jedan, a 2020. uvrštena je nova ciljana terapija, naročito efikasna kod mlađih nepušača, kao i imunoterapija.

“Od početka primene ovih lekova, od maja prošle godine do sada, Komisija RFZO je odobrila terapiju novim inovativnim lekovima, za oko 560 pacijenata. Trenutno je u postupku priprema nove liste koja će sadržati nove inovativne lekove”, navela je Radojević Škodrić, navodi se u saopštenju.

U susret Svetskom danu borbe protiv karcinoma pluća, prepoznatljivi simboli Beograda sijali su u bojama kampanje “Poslušaj se! Karcinom pluća se leči“, koja se sprovodi u cilju podizanja svesti javnosti o važnosti prevencije i lečenja bolesti. U okviru te kampanje, koju sprovodi Društvo Srbije za borbu protiv raka uz podršku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i kompanije Astra Zeneca, Palata Albanija, fontana na Slaviji, Most na Adi i Narodna skupština sinoć su bili osvetljeni ljubičastom bojom.

indeksonline.rs/Tanjug