BON – Nemačka tajna služba BND, po svemu sudeći, pogrešno je procenila situaciju u Avganistanu, a zbog loših obaveštajnih podataka sada traje drama na kabulskom aerodromu, ocenjuje danas “Dojče vele” (DW).

Kada je pre nekoliko dana Bruno Kal, šef obaveštajne službe BND izašao pred poslanike da im objasni šta se zbilo u Avganistanu, mnogi su sednicu napustili zapanjeni.

Kako su rekli, Kal je priznao da BND uopšte nije računao da će se talibani prošetati do centra Kabula i tako lako preuzeti vlast.

BND je u Avganistanu je doživeo dramatičan poraz i tako doveo vladu Angele Merkel u neugodnu poziciju, dodaje “Dojče vele”.

Jer, još u junu je šef diplomatije Hajko Mas u parlamentu isključio mogućnost da “talibani za nekoliko nedelja preuzmu vlast”.

Kako se pretpostavlja, ta njegova prognoza zasnivala se upravo na procenama nemačkih tajnih službi.

Savezna vlada redovno dobija informacije o opštoj bezbednosnoj situaciji od BND, Službe za zaštitu ustavnog poretka koja deluje na domaćem terenu i vojne tajne službe MAD.

Međutim, svi oni, pre svega BND, potpuno su prevideli da će se nakon povlačenja stranih trupa iz Avganistana nemački državljani i avganistanski saradnici tako brzo naći u najvećoj opasnosti, dodaje se u tekstu nemačkog medija.

U prilog tome govore užurbane mere za spašavanje na aerodromu u Kabulu.

Bivši visokopozicionirani agent BND Gerhard Konrad kaže da tajne službe moraju da imaju brojne saradnike na terenu, što, kako je rekao, u Avganistanu verovatno nije bio slučaj.

“One moraju da poznaju kretanje protivnika, talibana. One moraju takođe da poznaju i snage, namere vlade”, rekao je Konrad za javni servis ARD.

Za BND i kancelarski kabinet analiza učinjenih grešaka tek je počela, a njome će se sigurno pozabaviti i novi saziv Bundestaga nakon parlamentarnih izbora 26. septembra, možda u obliku parlamentarnog anketnog odbora, ocenjuje “Dojče vele”.

Onda će, dodaje se, i Angela Merkel morati da svedoči jer BND spada u nadležnost kancelarskog kabineta.

Tada bi svedočila kao penzionerka – posle izbora se povlači iz politike – ali će morati da preuzme odgovornost za eventualno zakazivanje tajnih službi u Avganistanu u njenom mandatu, zaključuje se u tekstu “Dojče velea”.

indeksonline.rs/Tanjug