LONDON – Zaštita od delta soja korona virusa kod osoba koje su koristile Fajzer/Bionteh i AstraZeneku opada posle tri meseca, pokazalo je najnovije istraživanje britanskih naučnika.

Takođe je otkriveno da osobe koje se inficiraju posle dve doze Fajzera ili AstraZeneke mogu biti u većem riziku od delta soja nego od ranijih mutiranih sojeva korona virusa, preneo je danas Rojters.

Studija je urađena na osnovu uzoraka više od milion briseva iz nosa i grla uzetih širom Britanije i pokazala je da je 90 dana nakon druge doze vakcina Fajzer/Bionteh i AstraZeneka, efikasnost u sprečavanju infekcija je pala sa 75 odsto na 61.

Pad u efikasnosti vakcine je procentualno veći kod osoba starijih od 35 godina.

“Obe vakcine, kada se prime dve doze, i dalje odlično štite od delta soja”, navela je Sara Voker, profesorka sa Oksforda i šef studije.

Voker nije radila na proizvodnji AstraZenekine vakcine, koju je razvio tim imunologa sa Oksforda.

Istraživači nisu predvideli koliko će još opadati zaštita tokom vremena, ali su naveli da efikasnost dve doze neminovno opada četiri do pet meseci nakon druge doze.

Studija je pokazala i da inficirane osobe, uprkos zaražavanju, imaju sličnu količinu patogena kao i nevakcinisani, što je evidentno pogoršanje u odnosu na alfa soj, koji je bio dominantan u Britaniji.

indeksonline.rs/Tanjug