AMSTERDAM – Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je danas da razmatra tri nova uslova kako bi procenila da li su mogući neželjeni efekti vakcina protiv korona virusa kompanija Fajzer i Moderna, nakon što je zabeležen mali broj takvih slučajeva.

Kako je precizirano u saopštenju, Odbor za bezbednost EMA proučava formu alergijske reakcije kože – multiformni eritem i poremećaje u radu bubrega – glomerulonefritis i nefrotski sindrom.

RNK tehnologija korišćena u te dve vakcine bila je prekretnica u pandemiji korona virusa i za naučnu zajednicu zbog visoke efikasnosti, ali se u trenutku kada se sve više ljudi širm sveta vakciniše prate i retki neželjeni efekti, piše Rojters.

EMA je prošlog meseca otkrila povezanost između veoma retke upale srca i RNK vakcina, ali je zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom ocenila da dobrobit od tih vakcina prevazilazi rizik.

EMA nije navela koliko je slučajeva novih neželjenih efekata zabeleženo nakon vakcinacije Fajzerovom i Moderninom vakcinom, ali je istakla da je od tih kompanija zatražila više podataka da bi analizirala moguću vezu među njima.

indeksonline.rs/Tanjug