BUDIMPEŠTA – Građani Srbije, pored još 14 država koje nisu članice Evropske unije, mogu da putuju u Mađarsku samo uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Mađarske vlasti objavile su da su ublažena ograničenja za ulazak u tu zemlju iz nekoliko zemalja koje nisu članice Evropske unije, prenosi ŠengenVizaInfo njuz.

Prema podacima iz mađarskog službenog glasnika, saznaje se da od 7. avgusta putnici iz nekoliko zemalja širom sveta moraju da podnesu samo negativan rezultat PCR testa kada budu dolazili avionom u tu zemlju.

PCR test ne sme biti stariji od 72 sata, a dokument treba dostaviti na mađarskom ili engleskom jeziku.

Shodno tome, nakon objavljivanja u mađarskom službenom glasniku, putnicima koji dolaze iz sledećih zemalja dozvoljen je ulazak u zemlju sve dok ispunjavaju uslove za testiranje: Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Azerbejdžan, Behrein, Kanada, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Velika Britanija, SAD, Turska i Uzbekistan.

Ranije je Mađarska otvorila granice za vakcinisane putnike koji dolaze iz Rusije.

Međutim, u skladu sa novim promenama, ruski putnici više ne moraju da budu vakcinisani za ulazak u Mađarsku.

Osim toga, uprkos činjenici da su zdravstvene propusnice za kovid-19 postale obavezne za pristup određenim aktivnostima i uslugama u najmanje 16 zemalja EU, stranci koji stignu u Mađarsku i dalje mogu boraviti u smeštajnim objektima i posetiti restorane i turističke atrakcije bez zdravstvenih propusnica.

Shodno tome, sada državljani iz svih susednih zemalja Mađarske – Srbija, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Slovačka, Rumunija, i Ukrajina mogu ući u tu zemlju a da nisu vakcinisani.

indeksonline.rs/Tanjug