JERUSALIM – Izraelski borbeni avioni napali su rano jutros dva cilja u pojasu Gaze kao odgovor na lansiranje zapaljivih balona preko granice u Izrael, saopštila je izraelska vojska.

Kako je navedeno pogodjeno je vojno postrojenje Hamasa i mesto odakle se puštaju baloni, pošto su četiri takva balona pala u Izrael i izazvala požar, pričinivši štetu usevima.

Izveštaja o žrtvama nije bilo ni u Izraelu ni u Gazi.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, nije odmah ništa komentarisao, a izraelski mediji su javili da su požari izbili juče popodne blizu pojasa Gaze.

Baloni su pušteni dva meseca posle jedanaestodnevnog rata izmedju Izraela i Hamasa, četvrtog otkako je ta organizacija silom preuzela vlast u Gazi 2007. godine, pobedivši snage lojalne rivalskom umerenijem Fatahu.

Hamas trdi da Izrael nije ublažio parališuću blokadu Gaze otkako je sukob prestao i koristi balone sa zapaljivim materijalom kao taktiku pritiska.

Novi premijer Izraela Naftali Benet uporedjuje puštanje balona sa raketiranjem.

Izrael i Egipat drže Gazu pod blokadom koja uključuje kontrolu obale Sredozemnog mora na toj teritoriji, vazdušnog prostora i ograničenja na kretanje ljudi i dobara.

Izraelski zvaničnici tvrdr da je blokada neophodna kako bi se sprečilo naoružavanje Hamasa dok protivnici takve mere kažu da je to kolektivno kažnjavanje.

indeksonline.rs/Beta