JERUSALIM – Izraelski borbeni avioni napali su ciljeve u južnom Libanu posle razmene vatre u tom području, saopštila je jutros izraelska vojska.

Kako je navedeno, protekle noći izvedeni su udari iz vazduha na mesta odakle su tokom dana ispaljene tri rakete na Izrael i drugu “terorističku infrastrukturu”.

Dve rakete su pale na izraelsku teritoriju, a treća nije preletela preko granice, navode izraelski mediji.

Televizija libanskog Hezbolaha Al Manar je javila da su izraelski borbeni avioni izveli dva napada nadomak pograničnog grada Mahmudija.

Izraelska vojska je prethodno na rakete odgovorila artiljerijskom vatrom i tvrdi da je ispalila stotine granata na libansku teritoriju.

Izraelski odbrambeni zvaničnici spekulišu da iz raketiranja ne stoji proiranski Hezbolah, već palestinske ekstremističke organizacije u Libanu.

Libanska vojska je juče saopštila da je na meti izraelskih napada bilo nekoliko područja na jugu Libana, te da je izbio požar u gradu Rašaja Al-Fokh i da situaciju prate mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL), prenele su agencije.

Komandant tih snaga general major Stefano Del Kol je odmah stupio u kontakt sa sukobljenim stranama i pozvao na „ prekid vatre i maksimalnu uzdržanost da se izbegne dalje eskalacija“ posebno zbog obeležavanja godišnjice razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Snage UN su patrolirale na mestu odakle su rakete navodno ispaljene.

Na otvorenom području kraj grada Kirjat Šmone izbio je požar blizu stambenih zgrada, a gradonačelnik je izdao instrukcije stanovnicima da ostanu u blizini skloništa dok situacija ne bude jasnija.

“Napadi IDF (izraelskih odbrambenih snage) će se nastaviti i čak pojačati zbog terorističkih napada na državu Izrael i njene gradjane”, navela je vojska u saopštenju, označivši Liban odgovornim za napade koji dolaze sa njegove teritorije.

indeksonline.rs/Beta