SARAJEVO – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je u hudbi na današnjoj džuma-namazu zahvalio predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na, kako je naveo, stalnoj brizi za Bosnu i Hercegovinu.

Kavazović je, između ostalog, rekao da veruje da sa prisutnima deli veliku radost što ovom džuma-namazu u Havadže Duraka ili Čaršijskoj džamiji u Sarajevu prisustvuje predsednik Turske Erdogan, za kojeg je rekao da je “brat” muslimana u BiH.

“Božjom voljom, naša dva naroda su spojena čvrstom duhovnom vezom – dini islamom. Četiri veka zajedničke istorije ostavila su tragove u dušama i u srcima naših ljudi. Zajedno smo proživljavali uspone i padove, radosti, žalosti i tuge. I danas, Bošnjaci prema Republici Turskoj gaje duboke i snažne osećaje ljubavi i bratstva”, naveo je.

Dodao je da je Istanbul za Bošnjake uvek bio mesto gde su se osećali kao kod svoje kuće.

“Koristim priliku da Vam se, Vaša ekselencijo, u ime muslimana u Bosni i Hercegovini, zahvalim na brizi i pomoći koju Turska država pruža u obnovi džamija iz osmanskog perioda, a koje su porušene od strane agresora na Bosnu i Hercegovinu….”, rekao je Kavazović.

Zahvalio je predsedniku na stalnoj brizi i snažnoj volji i činjenju da pomogne Bosni i Hercegovini.

“Hvala Vam što tu brigu pokazujete prema svim stanovnicima naše zemlje. Uz Vašu i pomoć prijatelja iz sveta, te uz dobru volju naših naroda, koja mora nadvladati loše politike, Bosna i Hercegovina će biti dobra i prosperitetna evropska zemlja, u kojoj će ljudi živeti u miru i slozi. Molimo dragog Boga da Republika Turska uvek bude snažna, bedem i stub mira i stabilnosti na Balkanu, i da pod Vašim vođstvom doživi još veći prosperitet i napredak. Neka vas dragi Bog poživi i dobro nam došli!”, naveo je reis Kavazović.

indeksonline.rs/Tanjug