OPLENAC – Povodom 100 godina od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića, danas su u Crkvi svetog Ðorđa na Oplencu položeni venci na njegov grob, čime je odata počast unuku vožda Karađorđa, koji je ostao upamćen kao kralj Oslobodilac.

Ceremoniju polaganja venaca predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao izaslanica predsednika Republike, koja je poručila da će kralj Petar ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih srpskih vladara i da Srbija danas, stoji uspravno i časno, onako kako je hrabro stajala i u vreme kralja Petra Prvog.

Pored Kisić Tepavčević, vence u Crkvi svetog Ðorđa su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici Srba iz regiona, opštine Topola i Zadužbine kralja Petra.

Kisić je poručila da nam je kralj Petar Prvi u amanet ostavio da branimo slobodu Srbije i srpskog imena, ne predajući ni jedan pedalj svete srpske zemlje, dodajući da je Srbija najveći uspeh ostvarila u vreme vladavine Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

“Okupili smo se da odamo poštu velikanu naše istorije, kralju Petru Prvom, kralju pobedniku, kralju oslobodiocu, kralju ujedinitelju, našem čika Peri, kako su ga njegovi Šumadinci, narod i verni saborci, iz ljubavi i

poštovanja oslovljavali. Okupili smo se u duhu sabornosti, sloge, narodnog jedinstva, i sveukupnog napretka srpske države, kako je kralj Petar voleo da

čini za vreme svoje vladavine Srbijom”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je zahvaljujući skromnosti, od nepoznate osobe u Srbiji za kratko vreme postao jedan od najpopularnijih vladara u modernoj srpskoj političkoj istoriji, ne samo u Kraljevini Srbiji, već i kod delova srpskog naroda koji su živeli pod vlašću Austrougarske, ali i Turske.

Navela je da su kralja Petra pored Srba, poštovali i drugi slovenski narodi koji su živeli u Austrougarskoj i koji su smatrali da će, kako kaže ona, Srbija povesti borbu za nacionalno oslobođenje ne samo Srba, već i drugih slovenskih naroda.

Ministarka je podsetila da je kralj Petar Prvi tokom osamnaestogodišnje vladavine stvorio demokratsku, ustavnu, parlamentarnu monarhiju, kao i snažnu vojsku koja je dovela do pobede u balkanskim ratovima, kao i u Prvom svetskom ratu.

Vodio je državnu politiku koja je dovela do oslobođanja Stare Srbije od viševekovne osmanske vladavine, a značajan doprinos dao je stvaranju Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

“Kralj Petar Prvi Karađorđević, nesumnjivo, ostaće upamćen kao jedan od najznačajnijih srpskih vladara koji je zajedno sa svojim narodom, vojskom i oficirima, proživeo sve strahote albanske golgote u jesen i zimu 1915-1916. godine”, navela je Kisić.

Ona je poručila da Srbija danas ima modernu i efikasnu državnu upravu, opremljene i savremeno naoružane snage bezbednosti koje brinu o očuvanju ustavno-pravnog poretka i teritorije naše zemlje, svakim danom jaču privredu i ekonomiju, što je, uz brigu o svakom našem građaninu, garant je ukupnog napretka i nezavisnosti Srbije i srpskog naroda.

“Srbija vođena predsednikom Aleksandrom Vučićem danas stoji uspravno, dostojanstveno i časno, čuvajući mir i prosperitet svog naroda, kao i mir drugih naroda Balkana, onako kako je hrabro stajala i u vreme kralja Petra Prvo Karađorđevića”, poručila je ministarka Kisić Tepavčević.

Princ Aleksandar Karađorđević, koji je sa kraljevskom porodicom prisustvovao obeležavanju jednoh veka od smrti njegovog pradede, istakao je da je blizak odnos kralja Petra Prvog prema narodu bio veoma poseban i da su ga zbog njegove jedinstvenosti i skromnosti ljudi doživljavali kao nekog svog.

“On je bio i ostao naš čika Pera. Kralj Petar Prvi nije samo deo naše slavne prošlosti, on je naša inspiracija za bolju budućnost. Neka mu je večna slava”, rekao je princ Karađorđević.

Kralj Petar Prvi Karađorđević umrp je 16. avgusta 1921. godine u Beogradu, a sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.

indeksonline.rs/Tanjug