Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića na Cetinju, koje je zakazano za 5. septembar, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

„Neću da idem na Cetinje, jer ne želim i nemam povoda. Međutim, ne želim prisustvom dati negativan povod bilo čemu. Svi moraju da pokažu jednaku uzdržanost i moramo dati doprinos da taj skup protekne u miru“, kazao je Krivokapić na konferenciji MUP-a, povodom policijske akcije „187“, u kojoj je zaplenjeno 1.400 kg kokaina.

On je kazao da je on Katunjanin (nahija u Crnoj Gori, stara Crna Gora je imala četiri nahije) i da je jedna od osobina Katunjanina da su „velike inadžije i hrabri ljudi.“

„Ipak, tu hrabrost treba pokazivati negde drugo, a ovoga puta moramo upotrebiti velike vrednosti, a to je poverenje, poštovanje drugoga i naravno pravičnost“, istakao je Krivokapić.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je najavio da će i sam biti među protivnicima ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju 5. septembra, ukoliko SPC ne odustane da tu ceremoniju obavi na Cetinju i Cetinjskom manastiru.

„Nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima. To bi bio zalog za budućnost“, rekao je Đukanović izražavajući nadu da će njegov apel biti uvažen za izmeštanjem ustoličenja Joanikija.

Na Đukanovićeve stavove je reagovao premijer Zdravko Krivokapić, koji je saopštio da je izjava Đukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija „potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori“.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije nazvao je podmuklom i tužnom poruku protivnika njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Kako je navedeno sa sajtu Mitropolije, on je rekao da su pozivi da se ustoliči negde drugo, hajka ne samo prema njemu nego i prema pravoslavnom narodu u Crnoj Gori.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja.

Crkvenoj ceremoniji na Cetinju se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije.

Ta udruženja su najavila proteste na Cetinju u vreme ustoličenja Joanikija, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih bezbednosnih institucija, na čelu sa Savetom za bezbednost i odbranu Crne Gore.

Komentarišući vesti o dolasku Nenada Čanka na Cetinje 5. septembra, na skup protiv ustoličenja mitropolita, Krivokapić je kazao da je na Cetinju dobrodošao svako ko svojim delovanjem ne utiče na bezbednosne probleme.