Naslovna srbija Beograd Krizni štab odlučio: Časovi 45 minuta, uvode se tri modela nastave

Krizni štab odlučio: Časovi 45 minuta, uvode se tri modela nastave

Foto:Tanjug

BEOGRAD – Sednica Kriznog štaba upravo je završena, a na njoj je odlučeno da će đaci krenuti u školu 1. septembra i časovi će trajati standardnih 45 minuta.

„Danas imamo priliku da predstavimo detaljan plan obrazovno-vaspitnog rada ove godine, koji je Krizni štab usvojio pre nekoliko minuta. Želimo da poručimo da je obrazovanje dece prioritet u našem radu“, rekao je na početku ministar Branko Ružić.

On ističe da su obavljeni razgovori sa zdravstvenom strukom, ali i prosvetnim kadrom i roditeljima, kako bi se došlo do najboljeg rešenja.

„Svima je u interesu da nastava krene redovno i da časovi traju 45 minuta, upravo to smatramo najzdravijim pristupom. Dugujemo veliku zahvalnost nastavnom osoblju, roditeljima i deci zbog svega što smo prošli prethodne godine“.

„Sačinili smo predlog sa kojim smo izašli pred Krizni štab“, objasnio je ministar i saopštio da će đaci krenuti u školu 1. septembra na časove koji će trajati 45 minuta. Nastava će se odbijati po tri različita modela, u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije u školama.

Prvi model – sigurno okruženje, svi učenici su u školi istovremeno. Deca sede zajedno, maske nose samo dok odgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku;

Drugi model– Za učenike 7. i 8. razreda, kombinovani kao prošle godine. Razlika u odnosu na prethodnu godinu jeste što bi se smena vršila na dnevnom nivou;

Treći model – Najugroženije škole, veliki stepen rizika. Učenici i nastavnici moraju da nose maske, a nastava se odvija po kombinovanom modelu;

Kada je reč o vrtićima, vaspitači i deca zasad nisu u obavezi da nose maske, sve dok ne dođe do situacije u kojoj se dete ili vaspitač zaraze. Tada se uvode mere zaštite.

***

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je kako je ovakav plan nastave moguće sprovesti, ali uz stalan nadzor i kontrolu.

„Mi nnovu školsku godinu dočekujemo u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, ali se nadam da možemo da omogućimo normalno školovanje đacima. Maske su sada zamenile vakcinaciju u momentu kada su vakcine prošle sve što je neophodno da bi bile primenjivane kao bezbedne“, rekao je Kon i još jednom apelovao na sve građane da se vakcinišu.

***

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ranije je napustio salu zbog drugih obaveza.

Kako je rekao okupljenim novinarima, ide se ka tome da časovi traju 45 minuta, a nova školska godina počne kako je predviđeno.

Podsetimo, sednica Kriznog štaba počela je u 16 sati, a glavne teme su povratak đaka u školu, obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i prosvetara, uvođenje kovid propusnica i skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata.

U Srbiji je danas zabeležen najveći broj novozaraženih od aprila – 2.216, dok je osam ljudi preminulo od posledica virusa.

Premijerka Ana Brnabić uoči sednice izjavila je da će Krizni štab razmatrati upravo predlog da školska godina krene sa punim fondom časova od 45 minuta.

„Predlog je da krenemo normalno u školsku godinu, s punim fondom časova, uz obavezne maske, a apelujemo na sve prosvetne radnike da se vakcinišu. Mislim da je izuzetno važno da ove školske godine deca krenu normalno u školu“, rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Izvor:Nova.rs

Exit mobile version