BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se, prema planu “Srbija 2025”, minimalna zarada izjednačiti sa cenom minimalne potrošačke korpe do kraja 2023. godine.

On je gostujući na TV Prva naveo da “minimalac” trenutno pokriva 81,5 odsto potrošačke korpe, ;da je nakon jučerašnjeg sastanka kolegijuma Socio-ekonomskog saveta Vlada Srbije predložila da minimalna zarada naredne godine bude 35.012 dinara.

“To je povećanje od 9,4 odsto. Sa povećanjem minimalca i penzija koje se planira do kraja 2022. godine, mi ćemo imati prosečnu zaradu od 670 evra u Srbiji. Od završetka fiskalne konsoldacije 2017. godine, minimalna zarada raste tri puta brže nego bruto domaći proizvod”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, minimalna zarada je od tada porasla kumulativno oko 52 odsto, dok je cena minimalne potrošačka korpa porasla (oko) deset odsto.

Ministar je dodao i da će 22. septembra svim penzionerima isplatiti ;po 50 evra iz trećeg paketa pomoći usled pandemije, da će u novembru svim ostalim gradjanima Srbije isplatiti po 30 evra, kao i da će u februaru i martu biti plaćeno još 20.000 dinara za najstarije.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstBekić: Treću dozu vakcine protiv korona virusa primilo 120.000 gradjana
Sledeći tekstU Srbiji danas ponegde kiša, najviša temperatura od 17 do 29 stepeni