NOVI PAZAR – Četrnaestogodišnji R. D. iz Novog Pazara je pretučen 23. juna oko 11.30 sati uveče, kada se sa drugovima vraćao iz džamije.

– Vraćao se sa troje dece, bili su u džamiji do nekih 11 sati uveče. U blizini kuće sačekalo ih je komšijsko dete da ocem i stricem. Otac tog drugog deteta rekao je “hajde se sada potucite, da vidimo ko je jači”. Kada je video da će njegovo dete da bude savladano, umešao se i bacio moje dete na šoder. Udarao ga je šipkom po vratu, glavi, leđima, a kad je moj sin ležao na zemlji, dao je svom detetu da ga šutira. Dečaci koji su bili sa mojim sinom pokušali su da ga odbrane, ali im je stric ovog malog pripretio i pokušao da ih otera – priča otac dečaka R. D.

Kako objašnjava, povod za ovaj incident je prethodna čarka među decom.

– Deca su išla u školu i, kao i sva druga deca, okupila su se u dvorištu da se druže. Oni su se tu potukli. Njegovo dete je moje zakačilo nožem. Došao je kući uveče, ja nisam odmah ni saznao šta se dogodilo. Njegovo dete je zvalo moje na telefon i pomirili su se. Ja sam od njega tražio da se deca izmire, komšije su, treba sutra skladno da žive, a on se odmakao od moje kuće i pretio mom mlađem sinu da će ga njegova deca napasti – dodaje.

Nakon napada 14-godišnjaku je lila krv iz nosa, njegova majica i ruke bile su potpuno krvave. R. D. tvrdi da u večeri napada “policija nije izašla na teren, a da u bolnici nisu hteli da ga fotografišu iste večeri već tek sutradan, kao i da su tražili da se dete prvo umije i nisu želeli da ga fotografišu krvavog”.

– Tražio sam da dete ostane u bolnici. Bolela ga je glava, gubio je svest. Rekli su da ne može da ostane i da zovemo hitnu ako mu ne bude dobro. Njemu je bilo loše i zvali smo Hitnu pomoć, ali oni nisu hteli da izađu na teren. Na kraju sam ga odveo lekaru, bio je na infuziji. Vodio sam ga na privatnu klinku, gde su rekli da je pod stresom i u stalnom strahu – priča otac.

U izveštaju lekara navedeno je da je dečak “uznemiren, uplašen, objašnjava da ti ljudi koji su ga napali prolaze pored kuće i stalno oseća strah za svoju bezbednost, ima tremor ruku, loše spava i stalno razmišlja o događaju” i data mu je dijagnoza posttraumatski stresni poremećaj.

– U Novom Pazaru je kao na Divljem zapadu. Ovde nije bezbedno ni na kafu da izađeš, a da te ne sačeka sekira, nož ili metak – dodaje R. D.

On tvrdi da napadač na njegovog sina nije priveden ni na informativni razgovor, zbog čega je odlučio da ga tuži.

– Oni sad prete deci koja su svedoci da povuku izjave. Sva deca su dala identičnu izjavu u kojoj su rekli da je napao mog sina, a oni tvrde da ga nije napao, već samo da su se deca potukla. Dobro je da su ga drugovi fotografisali odmah posle napada, inače niko ne bi znao koliko je ozbiljno pretučen – ističe.

D. R. kaže da su ga zvali i škole i pitali kako je moguće da je do tuče došlo, s obzirom na to da je njegov sin primeran učenik i mirno dete.

– Ja sam invalid od 1997. godine, imam šipku u nozi. Radim koji god posao mogu da othranim decu, da mogu normalno da žive, da ne krenu stranputicom. Ne dam da mi iko bije decu – kaže otac.

Na sudskom ročištu se sa druge strane, kaže, niko nije pojavio.

– Oni slučaj posmatraju kao da su se deca potukla i da on nije imao ništa sa tim. Ja odgovorno tvrdim da je moje dete tukao otac drugog deteta, da nije u pitanju samo tuča među decom – priča on.

U toku pripremni postupak

Kako kažu iz Višeg suda u Novom Pazaru, pred tim sudom je u toku pripremni postupak po predlogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru “protiv maloletnog A. B. iz Trnave zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344 stav 2 Krivičnog zakonika, učinjenog na štetu Maloletnog R. D. iz Trnave”.

Kako dodaju, “više informacija o predmetnom događaju sud ne može po zakonu da iznosi jer se radi o postupku maloletnika kao posebno osetljive kategorije”.

indeksonline.rs/blic.rs