BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, koja je i generalna komesarka Srbije na “Ekspo 2020 – Dubai2, predstavila je danas u Beogradu Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi.

Malo više od mesec dana pre početka “EКSPO 2020 Dubai”, za koju domaćini očekuju 25 miliona posetilaca iz celog sveta, Matić je sa višom savetnicom predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenicom generalne komesarke Srbije za svestku izložbu Anom Ilić otvorila prezentacioni centar Paviljona Srbije u “Galeriji Beograd”.

Na ovom mestu svi posetioci će prvi put moći da prošetaju i upoznaju se sa Paviljonom Srbije na predstojećoj Svetskoj izložbi u Dubaiju, saopštilo je ministarstvo.

Kako je precizirano, uz pomoć najsavremenije VR tehnologije, posetioci će moći uživo da obidju i prate dešavanja na Paviljonu Srbija, u virtuelnoj realnosti.

Pored obilaska Paviljona, svi zainteresovani predstavnici kompanija i privrednici će na ovom mestu moći da dobiju sve neophodne informacije o načinu prijavljivanja za njihovo učešće u privrednoj delegaciji Srbije, na ovoj najvažnijoj globalnoj manifestaciji u istoriji.

Showroom u Galeriji Beograd, biće otvoren svakog dana od 10.00 do 22.00.

Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”.

Paviljon Srbije, površine 2.000 metara kvadratnih, nalazi se u tematskom delu “Mobilnost”.

Paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske gradjevine, povezuje zaostavštinu 7.000 godina stare vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, što predstavlja okosnicu nastupa na predstojećoj Svetskoj izložbi.

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja, kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe, zauvek brišući podelu izmedju fizičkog i digitalnog sveta.

Na ovaj način virtuelna izložba u Paviljonu Srbije omogućava posetiocima da se upoznaju sa Srbijom, ne samo uživo na paviljonu u Dubaiju, već iz bilo koje tačke na planeti.

Posetioci postaju digitalna bića – avatari koji mogu da istražuju beskonačne mogućnosti naših virtuelnih izložbenih prostora, kao i da komuniciraju sa drugim avatarima u realnom vremenu, pa čak i da ugovore sastanak, navedeno je u saopštenju.

Najnovija tehnologija će rekreirati i upoznati posetioce sa 7.000 godina starom revolucionarnom i inovativnom Vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića.

Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta moći će ; da istraže najveća blaga nacionalnih muzeja Srbije, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom šest meseci trajanja Ekspo-a.

“Učešće na Svetskim izložbama davno je prevazišlo okvire predstavljanja kulture, istorije i identiteta jedne zemlje. Osnovna funkcija nastupa na Svetskoj izložbi svake zemlje učesnice je predstavljenje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih prilika i povezivanje sa poslovnom zajednicom zemalja Bliskog Istoka, ali i celog MEASA regiona, kao i celim svetom”, kazala je Matić.

Dodala je da je želja da se predstavljanjem na Svetskoj izložbi otvore nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i zemlja predstavi kao stabilna investiciona destinacija.

Ana Ilić je naglasila da će se kroz celovit biznis program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstaviti “zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zašto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana, zbog čega je lider u eUpravi, ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji”.

Svetska izložba – “EКSPO 2020 Dubai” biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, a tema je “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”.

Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA region), na kojoj je prisustvo potvrdilo više od 190 zemalja sveta.

indeksonline.rs/Beta