BEOGRAD – Javne pozive za zamenu stolarije, do danas, je raspisalo 11 opština i gradova, a do kraja meseca to će učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti, izjavila je Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva još osam opština i gradova sutra bi trebalo da raspišu poziv ka građanima.

Ministarka Mihajlović je istakla da neće biti povlašćenih, jer su kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave.

“Osnovni kriterijum je energent koji se koristi za grejanje, a svi koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, kao i oni koji koriste električnu energiju za grejanje, biće u prednosti, dok kada je reč o izolaciji, kriterijum je da li postoji termo izolacija ili ne”, kažala je Mihajlović za RTS.

Mihajlović navodi da kada se završe konkursi, ukoliko građani ne budu zadovolni, moći će da se žale opštinskim komisijama, ali da će i Ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, kako bi se videlo da li za naredne javne pozive može dodatno da se pojednostavi procedura.

Ministarka je ponovila da će krajem novembra ili početkom decembra Ministarstvo raspisati još jedan javni poziv za zamenu stolarije i da se očekuje da bar milion domaćinstava učestvuje u narednim godinama u ovom projektu.

Najavila je i javni poziv za subvencije za solarne panele.

“Očekujem da trećeg septembra raspišemo javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela. Država će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju građani”, rekla je ministarka.

Istakla je da je do sada bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola, te da sada više nema administrativnih procedura.

“Do solarnih panela dolazi se jednim korakom, tako što se građani obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to EPS Snabdevanje, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu“, pojasnila je Mihajlovićeva.

indeksonline.rs/Tanjug