BEOGRAD – Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas da “u vreme jačanja talibanskih vlasti koje ženama uskraćuju osnovna prava u Avganistanu, neki u Srbiji kao da su opčinjeni time, pa bi da uredjuju društvo po svojim merilima”.

“Važno je da se klonimo svakog vida diskriminatornog, pa i ekstremističkog vidjenja položaja žena u društvu i da stvaramo zajednicu u kojoj će žene, kao i muškarci, imati jednake mogućnosti da se razvijaju, napreduju i žive”, rekla je Mihajlović u saopštenju.

Ona je ocenila da bi “očekivala takve optužbe od lidera Srpske napredne stranke Vuka Jeremića”, kako je navela “lidera talibanskog dela opozicije”, ali da talibanski način ophodjenja prema ženama u Srbiji dobija još neke pristalice.

Dodala je i da svaka osoba, bilo da je muškarac ili žena, ima pravo da sama odluči da li će imati decu i koliko, i da je zadiranje u nečije lične i privatne odnose pitanje kako elementarnog nevaspitanja, tako i odgovornosti pnoga ko je na javnoj funkciji.

“Stavljati žene na stub srama i osude zbog toga da li su majke li ne, da li žele da radjaju i koliko dece žele da imaju je neprihvatljivo”, rekla je Mihajlović.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović rekao je danas da je “žena ta koja je glavna u današnjem društvu” i da je ona odlučuje da li će i koliko dece imati, pojašnjavajući raniju izjavuda su “žene koje neće da radjaju krive za negativan prirodni priraštaj u Srbiji”.

indeksonline.rs/Beta