PODGORICA – Situacija u Crnoj Gori pred ustoličenje mitropolita Joanikija je napeta, a jedan od razloga za tu napetost su pokušaji bivšeg režima da situaciju vrati na staro, izazove krizu u društvu, ali i da utiče na emocije nekih njihovih glasača, ocenio je za Tanjug analitičar Igor Damjanović.

Ističe da bivši režim, pokušava da manipuliše trenutnom situacijom, kao i pojedinim identitetskim pitanjima, što su, kaže Dajmnanović, radili i prethodnih 30-ak godina.

Kao drugi razlog za podizanje nametosti u društvu, analitičar navodi loše postupanje vlade Zdravka Krivokapića prema građanskoj volji i institucijama SPC u Crnoj Gori i navodi da njegova vlada za osam meseci nije uradila ništa na oslobođenju institucija države od bivše vlasti.

“Bivši režim pokušava da plovi u mutnom, i da izvlači korist za sebe, toliko podižući tenzije, bojim se da pokazuju da im ljudski životi nisu sveti”, rekao je Damjanović za Tanjug.

Dodaje da Krivokapićeva vlada pokazuje jedan stepen neozbiljnosti, što se, podseća, pokazalo u maju kada nije želeo da potpiše Temeljni ugovor u Beogradu, a trenutnim izmenama teksta tog ugovora ta neozbiljnost se, kaže, nastavlja.

“Sadašnjim izmenama i onoga što je bilo u maju, Krivokapić nastavlja da ponižava narodnu volju i nipodaštava značaj SPC, koja je bila ključni fakotor zbog čega je on od jednog anonimnog profesora posto je lider najveće opozicione liste na prošlim izborima”, rekao je Damjanović.

Ocenjuje da je neuporedivo veća šteta od postupanja Vlade Crne Gore i stvaranja nejasne atmosfere i nejasne situacije povodom Temeljnog ugovora od, kako kaže, “profašističkog” pokušaja Mila Ðukanovića da otme crkvenu imovinu.

Ponavlja da situacija nije dobra, posebno sada u susret ustoličenju mitropolita Joanikija za koje je, podseća, crkva odlučila da bude na Cetinju.

“Da li je bilo bolje da se ustoličenje organizuje u Hramu u Podgorici, koji je podignut i osveštan za vreme mitropolita Amfilohija, gde bi se skupilo stotinak hiljada ljudi, ili na Cetinju, gde je konfiguracija terena gde se ne može skupiti pred manastirom veći broj ljudi, a i u tom gradu postoji protivljenje SPC i Mitropoliji”, dilema je i za Damjanovića.

Kaže da već sada režim te emocije i nezadovoljstva pokušava da maksimalno eksploatiše, sa njima manipuliše i da ih rasplansa u najvećem mogućem stepenu.

indeksonline.rs/Tanjug