NIŠ – Nevakcinisani radnici Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Niš koji su odbili vakcinaciju protiv korona virusa biće prebačeni na administrativne poslove, ali im plate neće biti smanjene, rekao je direktor UKC-a Zoran Perišić za Južne vesti. On je kazao da im je “prioritetan cilj” da zaštite pacijente i da ta odluka neće uticati na kvalitet lečenja, jer imaju dovoljno radnika.

“Procenat vakcinisanih radnika u UKC-u je veliki, ali svi oni koji nisu primili vakcinu više neće biti u direktnom kontaktu sa pacijentima”, izjavio je Perišić.

On je dodao da smatra da radnici UKC Niš koji nisu vakcinisani mogu biti lakše inficirani nego drugi.

“Njihov kontakt i rad u jedinicama intenzivne nege i rad sa pacijentima može ugroziti pacijente. Smatram da je bezbednije za naše pacijente, a to je suština našeg rada – zdravlje pacijenata, da je bezbednije da budu na radnim mestima na kojima nemaju toliko ili nemaju uopšte kontakt sa pacijentima”, istakao je Perišić.

Reorganizacija, dodao je on, ne bi trebalo da utiče na visinu plate. ;”Oni zadržavaju svoj koeficijent i mislim da neće biti promene u platama”, rekao je Perišić.

Direktor UKC Niš nije naveo koliko će lekara i medicinskih sestara preći u administraciju, ali je ukazao da je skoro 90 odsto lekara vakcinisano.

Perišić je apelovao na sve da se vakcinišu i naglasio da se situacija s koronom “usložnjava” i da na dečijem odeljenju ponovo imaju pacijente sa simptomima korone.

Kod dvoje je, rekao je, virus potvrdjen, dok je hospitalizovano sedmoro.

indeksonline.rs/Beta