NOVI PAZAR – Novi Pazar je tokom protekle godine bio u vrhu gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, što je alarmantni podatak s obzirom na to da je grad smešten između tri planine koje su pod šumama.

U toku je realizacija nekoliko projekata koji bi to trebalo da promene, ali neophodno je uticati i na svest građana.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine i aplikacije koje pokazuju podatke o kvalitetu vazduha svrstali su Novi Pazar u gradove sa najlošijim vazduhom u Srbiji i tako je mesecima unazad, piše RTS.

Nad rekom Raškom izvršen je svojevrsni ekocid, pa sada više liči na smetlište nego na reku.

Problem je i nedostatak zelenila u urbanom delu grada, prašina na ulicama, a neretko i smeće.

U toku je nekolicina projekata kojima bi Novopazarci mogli da ublaže ove probleme.

Zamenik gradonačelnika Novog Pazara Igor Novović kaže da će biti zasađeno 40.000 novih sadnica bora.

“U fazi smo završetka rekonstrukcije kotlarnice u dvorani Pendik, gde će se stari dotrajali kotlovi na ugalj zameniti novim kotlovima na pelet, a samim tim će se smanjiti i zagađenje vazduha”, ističe Novović.

Kaže da je u fazi završetka i konkurs koji je Grad raspisao u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a na osnovu kojeg će se građanima pomoći da zamene dotrajale kotlove na ugalj i drva.

“U nastavku godine očekujemo završetak još jednog jako bitnog projekta koji se tiče uređenja devastiranih zemljanih površina na kojima će biti izgrađeni novi lepi parkovi za decu sa sportskim sadržajima”, naglašava Novović.

Navodi da je projekat vredan 26 miliona dinara i da su novac dobili od Ministarstva za zaštitu životne sredine, uz učešće Grada od 20 odsto.

Potrebno je učiniti samo još ono najteže – promeniti svest građana o životnoj sredini.

Izvor: RTS