BEOGRAD – Načelnica Dečje klinike u Kliničko-bolničkom centru “Dragiša Mišović” u Beogradu, dr Verica Ostojić izjavila je danas da bi deca koja imaju hronična oboljenja trebalo da prime vakcinu jer su one bezbedne i efikasne, ali da u cilju njihove zaštite prevashodno treba da se imunizuju roditelji, prosvetni radnici i zaposleni u vrtićima.

“Deca koja imaju hronična oboljenja, i kod kojih bih stoga kovid mogao da bude posebno opasan, svakako bi trebalo da prime vakcinu. Mi znamo da deca nisu uglavnom ozbiljno obolevala, ali znamo i da deca mogu biti prenosioci virusa. Medjutim, kada govorimo o zaštiti dece, veoma je važno naglasiti da vakcinu prevashodno treba da prime roditelji, prosvetni radnici i zaposleni u vrtićima”, rekla je Ostojić za list Danas.

Kako je objasnila, u KBC “Dragiša Mišović” smešteno je sedmoro dece koja su pozitivna na korona virus.

“Radi se o deci koja su u prethodnih pet-šest dana imala povišenu temperaturu, nakon čega su testirani i utvrdjeno je da su pozitivni. Imaju respiratorne, ali ne i druge simptome”, kazala je Ostojić.

Na čestu konstataciju da “vakcine nisu dovoljno ispitane”, Ostojić je kazala da je u pitanju moderna tehnologija i da to nisu vakcine iz prošlog veka, za koje je bilo potrebno nekoliko godina da se ispitaju.

“Ovde se radi o modernoj tehnologiji u kojoj su učestvovali naučnici iz celog sveta zbog čega je i nastanak vakcine bio mnogo brži. Mi ne možemo ove današnje vakcine da poredimo sa nekim ranijim, jer je sad sve brže, efikasnije i bezbednije”, istakla je Ostojić.

U Srbiji je odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina Fajzer/Biontek vakcinama.

indeksonline.rs/Beta