SKOPLJE – Situacija sa požarima u Severnoj Makedoniji se konstantno menja, a svakih sat vremena otvaraju se nova žarišta.

Dok su neki požari lokalizovani ili potpuno stavljeni pod kontrolu, drugi izbijaju u zemlji koja je proglasila vanredno stanje na teritoriji cele države u trajanju od 30 dana zbog povećanog broja požara.

Usvojen je i Akcioni plan za sprečavanje i upravljanje požarima.

Deluje se svim raspoloživim snagama i resursima, ali vremenski uslovi, kao što su visoke temperature i jak vetar, komplikuju situaciju, javlja agencija MIA.

Nadležni navode da se jednim pozivom, za 20 do 30 minuta, obezbeđuje pomoć nakon pronalaženja vatrogasne jedinice. Radi se po principu prioriteta, što znači da su na prvom mestu ljudski životi i objekti, dok su šume sa niskim stabljikama sekundarni prioritet.

Istovremeno, apelovano je da se ne širi panika među stanovništvom, a građani su pozvani da se ponašaju savesno, da budu izuzetno oprezni, jer je za podmetanje požara dovoljna samo mala iskra iz opuška.

“Stanje se menja iz minuta u minut, a suva vegetacija, visoke temperature i vetar, doprinose brzom širenju postojećih požara i pojavi novih žarišta”, izjavio je direktor direktor Centra za upravljanje krizama Stojanče Angelov.

Prema njegovim rečima, postoje određene sumnje da dolazi do namernog paljenja požara jer neki od požara iznenada izbijaju, ali to će istražiti istražni organi.

Policija u Bitolju je juče lišila slobode jednu osobu u naselju Leva Reka, osumnjičenu da je izazvala požar u selu, u kome je izgorela niska šuma.

Prema podacima Centra za krizne situacije, oko 300 vojnika nalazi se na terenu, a u funkciji su i sva tri helikoptera iz Srbije.

Iz Bugarske je došlo 25 vatrogasaca sa 11 vozila, 40 vatrogasaca sa 16 vozila iz Slovenije, a iz Austrije se očekuje 120 vatrogasaca sa 40 vozila. Potrebna je i pomoć u vidu aviona.

Najkritičnije su oblast Delčevo-Pehčevo, Kumanovo i Prilep gde ima 18 požara.

I u Skoplju je juče bilo aktivno 18 požara, a vatrogasci su intervenisali preko 20 puta za samo 2,5 sata. Gorio je i krug fabrike OHIS, ali je požar lokalizovan.

indeksonline.rs/Tanjug