Naslovna Društvo Preminuo fotoreporter Tanjuga Jaroslav Pap

Preminuo fotoreporter Tanjuga Jaroslav Pap

Foto:Tanjug

NOVI SAD – Fotoreporter Tanjuga iz Novog Sada, Jaroslav Pap, iznenada je preminuo danas u 65. godini.

Naš kolega je preminuo u lovištu „Kazuk“, u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“, u kojem je decenijama beležio veličanstvene slike prirode koje su obišle ceo svet.

Pap je rođen 7. jula 1957. godine u Laliću, gde je išao u osnovnu školu.

Srednju fotografsku školu „Ðorđe Zličić“ završio je u Novom Sadu.

Fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine, u redakciji novosadskog „Dnevnika“, gde je prošao put od fotoreportera-pripravnika do urednika fotografije.

Od 2013. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine.

U izuzetno bogatoj karijeri je između ostalog pratio i snimao prevrat u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu početkom devedesetih, kao i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

Preko 1.000 njegovih fotografija o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom najeminetnijih svetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, među kojima Asošijejted presa i Rojters.

Gotovo četiri decenije je pratio i beležio i sve druge događaje, od lokalnih do međunarodnih, poput susreta svetskih lidera na Sanktpeterburškom samitu 2017. godine.

Ipak, njegova prva i prava fotoreporterska ljubav bila je snimanje prirode, pre svega u Vojvodini.

Na stotine njegovih fotografija biljnog i životinjskog sveta objavljeno je u najeminentnijim domaćim i stranim magazinima posvećenim prirodi.

Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta „Foto lov“ koji okuplja, pre svega, mlade fotografe rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje.

Tokom izuzetno bogate karijere, Jaroslav Pap je dobio niz prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Pored ostalih, to su Prva nagrada za foto-reportažu iz Rumunije o padu Nikolaja Čaušeskua („Dnevnik“ 1990.), Prva nagradu za sportsku fotografiju godine u Jugoslaviji (Tanjug, 1996), Druga nagrada za foto-reportažu „NATO bombardovanje“ (Pres centar Vojske Jugoslavije 1999.), Prva nagrada na konkursu „Ekologija“ za fotografiju trovanje Tise cijanidom („Dnevnik“ 2001.).

Tu su i Prva nagrada za fotografiju godine u kategoriji „Priroda“ za „Košutin skok“ (Agencija Beta, 2006.), Nagrada „Fotografija godine“ za najduhovitiju fotografiju (Agencija Beta, 2008.), nagrade „Zlatna Nika“ za foto-reportaže „Jutro, šuma, rika“ i „Poplave na Dunavu 2013“ (Festival novinarske reportaže INTERFER, 2012. i 2013.), Nagrada „Zeleni list“ (Radio Beograd i Pokret gorana Vojvodine, 2014.), Fotoreportska nagrada povodom Dana Tanjuga (2017), Nagrada „Zlatno pero“ (Društvo novinara Vojvodine, 2017) i Prva nagrada za kolekciju fotografija „Život u Evroregiji Dunav-Kriš-Moriš-Tisa“ (2017).

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ izdao mu je 2020. godine ekskluzivnu monografiju „Vojvodina – četiri godišnja doba“, u kojoj je obuhvaćen raskošan i neponovljiv opus velikog majstora, a ravnica koju je beskrajno voleo predstavljena u svim njenim najlepšim i najraskošnijim nijansama.

Iza Jaroslava Papa su ostali supruga Ksenija i sin Andrej na kojeg je preneo ljubav prema objektivu i koji takođe radi kao fotoreporter.

Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

(Kraj) voj/gri

Pap je rođen 7.jula 1957. godine u Somboru, a fotografijom se bavi više od tri decenije.

Bio je 25 godina fotoreporter novosadskog Dnevnika, a poslednjih sedam je radio za Novinsku agenciju Tanjug.

Pap je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj rad.

Više puta je proglašavan za fotoreportera godine, dobitnik je YU PRES FOTO nagrade, pobednik Betinog konkursa 2007. i prestižnog MISLIVOST konkursa Češke Republike 2008, a teme nagrađenih radova su uglavnom bile priroda i životinje.

I upravo u tome je Jaroslav Pap najviše uživao, a bio je i osnovač fotografskog pokreta Foto Lov, namenjenog prvenstveno mladim fotografima koji su rešili da žive sa prirodom, a ne pored nje.

Imao je više samostalnih i grupnih izložbi fotografija.

Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

indeksonline.rs/Tanjug