Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj je od ministara odbrane Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana zatražio da utiču na svoje vlade da što pre priznaju nezavisnost Kosova. 

„Zamolio sam ministre Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana da na osnovu svojih ovlašćenja utiču na vlade i političke organe i one koji odlučuju u njihovim zemljama s ciljem priznanja Republike Kosovo što je pre moguće i uspostavljanja međudržavnih odnosa u svim oblastima“, objavio je Mehaj kasno sinoć na Fejsbuku posle sastanka održanog u Turskoj. 

Mehaj je u sredu boravio u Turskoj gde je, na poziv te države, prisustvovao radnom ručku zajedno sa ministrima odbrane Ukrajine, Gruzije, Azerbejdžana i Libije, preneo je Kossev. 

Sastanak kosovskog ministra odbrane sa zvaničnicima zemalja koje nisu priznale Kosovo održan je nešto manje od mesec dana nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio da će raditi na povećanju broja država koje priznaju Kosovo. 

„Trudimo se da uspostavimo kontakte na visokom nivou sa različitim zemljama, koje predvodi Azerbejdžan. Nastavićemo sa ovim. Sličan posao radimo svuda gde ima žrtava i ugnjetavanja. Za Kosovo želimo da povećamo broj priznanja, koji je trenutno 114, čak i više“, rekao je Erdogan 20. jula, a preneli prištinski mediji. 

Turski predsednik je tada najavio da će o priznanjima Kosova razgovarati sa američkim predesednikom na Generalnoj skupštini UN.