SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine raspisao je danas medjunarodnu poternicu za penzionisanim generalom Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici, javio je Radio Slobodna Evropa.

Sud je Savčiću juče odredio pritvor zbog medijskih istupa i komuniciranja s medijima o činjenicama o svom predmetu.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potvrdio je da sudski policajci sinoć nisu pronašli Savčića na kućnoj adresi da mu uruče naredbu, kao i da Savčićev advokat Miodrag Stojanović ne zna gde se nalazi njegov branjenik.

Sud BiH odredio je pritvor Savčiću pošto je, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, posle nametanja zakona o zabrani negiranja genocida četiri puta gostovao u medijima i govorio o dešavanjima u Srebrenici, što mu ranije donetim merama zabrane, nije dozvoljeno.

U Sudu BiH vodi se postupak protiv Savčića, bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu nekadašnje Vojske RS, zbog genocida u Srebrenici.

Optužnicom se tvrdi da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Savčić je predsednik Boračke organizacije RS (BORS), a odluka Suda BiH da mu odredi pritvor juče je naišla na oštre osude političara iz Republike Srpske.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstSutra počinje Festival madih u Sjenici
Sledeći tekstVučić: Zamislite da su požari, a da ja nisam u Srbiji