Novi Pazar – Beograd – Vasington – “Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbedno nastavi”, reakcija je neimenovanog portparola Stejt departmenta povodom incidenta na superligaškoj fudbalskoj utakmici između Novog Pazara i beogradskog Partizana, na upit Glasa Amerike.

Istim povodom, Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije, istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda. 

Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Potrebno je odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

Meč, igran u nedelju, bio je prekinut na četrdeset minuta, pošto su gostujući navijači klicali haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivali “Nož, žica, Srebrenica” – što aludira na masovno stradanje Bošnjaka tokom jula 1995.

Njih oko 8.000 ubijeno je na području Srebrenice u Bosni i Hercegovini, što je presudama međunarodnih sudskih institucija i sudova BiH okarakterisano kao genocid.

Utakmica je prekidana u dva navrata – pred kraj prvog poluvremena i u 57. minutu, pošto su navijači Partizana nastavili sa skandiranjem. Tada se i dogodio drugi duži, prekid.

Meč je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima Partizana.

Skandiranje kojim se aludira na ratnu prošlost, kroz negaciju genocida u Srebrenici, sukobe na području Hrvatske i prostoru tamošnje Krajine i grada Knina, kao i sukoba na Kosovu 1998-1999, pokrajini koja je 2008. proglasila nezavisnost od Srbije i priznata je država u velikom delu međunarodne zajednice – pogotovo zapadnog sveta, uobičajena je pojava na sportskim terenima.

Primenuju ga, u najvećoj meri, ultranacionalističke navijačke grupe više sportskih klubova širom Srbije.

Super liga najavila prijave

Aleksandar Pivić, direktor takmičenja Super lige Srbije, izjavio je da će Super liga – prvoligaško fudbalsko takmičenje, podneti prijave Fudbalskom savezu zbog incidenata na utakmici Novi Pazar – Partizan.

Po nekim saznanjima, i jedni i drugi navijači skandirali su neke stvari. Čekamo izveštaje pa ćemo podneti prijave, verovatno i protiv jednog i drugog kluba“, rekao je Pivić.

Kako je objasnio za Radio Slobodna Evropa, pošto prijave budu prosleđene Fudbalski savez Srbije odlučuje o disciplinskim merama, koje sežu od zabrane igranja pred publikom do novčanih kazni.